Simonnæs disputerer

Ingrid Simonnæs, førsteamanuensis ved NHH, disputerer 19. mars for dr.art.-graden ved Universitetet i Bergen.

15.03.2004 - Stig Nøra


Avhandlingen Verstehensprobleme bei Fachtextenligger i skjæringspunktet mellom språkvitenskap og rettsvitenskap. Her analyseres begrepssystem (begrepsrelasjoner) og parafraser (reformuleringer) som to kommunikative strategier ved forståelsesproblemer hos ikke-fagmannen i møte med juridiske tekster (rettsavgjørelser).

Mottakergruppen for slike tekster er sammensatt av fagfolk og ikke-fagfolk, noe som avsender bør ta hensyn til dersom kommunikasjonen skal lykkes. Derfor er det på langt nær tilstrekkelig å kjenne det som i språkvitenskapen kalles for betydning. I tillegg kreves det faglig innsikt i de begrep og begrepssystem som ligger til grunn. Analysen viser blant annet at hensynet til mottakergruppen fører til mindre bruk av reformuleringer i rettsavgjørelser fra siste instans (Høyesterett).

I dagens samfunn, med stadig økende spesialisering innenfor arbeidslivet, vil de fleste av oss møte nettopp slike kommunikasjonssituasjoner: noen ganger er vi fagmannen, andre ganger ikke. Begrepssystem kan da være en god innfallsport til å forstå sammenhengene på et fagområde som hittil var heller ukjent for oss, og reformuleringer kan bidra til å bygge bro mellom faguttrykket og den bakenforliggende kunnskap på et gitt område.

Ingrid Simonnæs er født i Bern i Sveits i 1942. Hun ble cand. philol. ved Universitetet i Bergen i 1971, der hun var vitenskapelig assistent ved Tysk institutt frem til 1973. Siden 1973 har hun vært ansatt ved Norges Handelshøyskole, først som amanuensis og siden 1985 som førsteamanuensis i tysk.

Prøveforelesning
Tid: 18. mars klokken 16.30
Sted: Auditorium B, Sydneshaugen skole, UiB
Emne: Das Übersetzen von Rechtstexten: Verständlichkeit und Textanalyse.

Disputas
Tid: 19. mars klokken 10.15
Sted: Auditorium B, Sydneshaugen skole, UiB


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive