Fra NHH til nobelpris

I dag, fredag 10. desember, får Finn E. Kydland, siviløkonom NHH fra 1968, nobelprisen i økonomi. Paraplyen traff nobelprisvinneren og vår professor II i Stockholm.

10.12.2004 - Stig Nøra


Pressen har gått, spørsmålene har stilnet, TV-kameraene er skrudd av. Finn E. Kydland er nettopp ferdig med den tradisjonelle nobelforelesningen i Aula Magna ved Universitetet i Stockholm. En ære han deler med svært få økonomer og en tradisjon som går helt tilbake til 1901, da de første prisene ble delt ut.

Quantitative Aggregate Theory var temaet for forelesningen, og de som ikke hadde skjønt noe av Kydlands og Prescotts teorier før forelesningen ble neppe klokere etter forelesningen.

Ikke fordi at Kydland var uklar, det er bare det, dynamisk makroøkonomi er vanskelige greier. Noe også Kydland påpekte under forelesningen.

- Dynamisk makroøkonomi er vanskelig for nybegynnere å lære. Og jeg er bekymret for det økende gapet mellom forskning og lærebøker på dette feltet. En mulig løsning på problemet er læring ved hjelp av datamaskiner, sa Kydland.

Men i salen satt økonomistudenter og noterte flittig, det er jo ikke hver dag en nybakt nobelprisvinner foreleser.

Sa ingenting
Men nå er den faglige biten over, nå gjenstår festivitasen. Og Mia, hans presseattache som holder styr på alt, sier det er okej, dere kan få et intervju.

- Ingenting. Han sa ingenting.

Finn E. Kydland forteller om de siste ukers begivenheter. Sist onsdag var han invitert til president Bush sammen med de andre amerikanske nobelprisvinnerne.

- Jeg forsøkte å engasjere han i en liten chit-chat om Austin som jo ligger i Texas. Jeg bodde i Austin i to år - for øvrig den beste byen i USA, mye bra blues! - så jeg tenkte at der hadde vi noe felles. Jeg spurte han om han savnet Austin, jo det gjorde han. Lenger kom vi ikke i den samtalen.

Rent utenom det har ikke Kydland mye til felles med president Bush. I motsetning til sin prisvinnerkollega Edward Prescott står Kydland politiske lysår fra Bush.

- Jeg har et stikk motsatt politisk syn. Jeg har ikke noe til overs for republikanernes syn på sosiale spørsmål, sier han. Kydland kan heller ikke noe med verken nyreligiøsiteten og motstanden mot homofile ekteskap til republikanerne.

Forskning det viktigste
Men det er ikke politikk som først og fremst opptar Kydland. Det er forskning. Han hadde faktisk tenkt å stå over hele presidentbesøket, men da ble det baluba på University of Santa Barbara. Det forplikter å vinne nobelprisen. Selv for forskere.

Trygve Haavelmo, Norges siste prisvinner i økonomi fra 1989, kunne ikke fordra oppmerksomheten, og ba om å være i fred. Jeg trenger ikke denne prisen, sa Haavelmo.

Da Finn E. Kydland fikk telefonen fra Sverige mandag 11. oktober, visste han umiddelbart at det kom til å bli en travel uke. Det ble kanskje i overkant, men han stilte opp.

Så dro han til Argentina. Da de oppdaget at Kydland hadde skrevet mye om nettopp Argentina i ulike artikler, var det gjort. Det ble tre veldige hektiske uker.

- Jeg har vært nok ganske sjenerøs, men det har gått greit. Men, for å si det sånn, jeg er glad jeg ikke hadde undervisning denne høsten.

USA best på forskning
Etter han ble reddet av sin veileder fra en karriere som forretningsmann, har det bare vært forskning for Mr. Kydland fra Gjesdal, Rogaland, Norway. Det var forskningen som brakte han til USA, og det var forskningen som gjorde at han ble værende.

- Det er mye som er motbydelig i USA, men når det gjelder forskning og forskerutdannelse er de best. Det finnes ingenting som ligner. Her får man mulighet til å forfølge sine interesser, og det blir stilt mye penger til disposisjon, slik at man kan bruke tid på forskning og faglige reiser utenlands, sier Kydland.

Han synes det er synd og merkelig at forholdene er såpass dårlige i Norge.

- Jeg har ofte lurt på hvorfor så mange blir værende. Hvordan klarer Norge å holde på gode forskere? Det må definitivt være noe annet enn forskning som spiller inn. Det er noe annet som binder dem til landet, ikke forskningsmulighetene, sier utvandreren Kydland.

Å oppdage nye ting
Selv om de amerikanske byene han har havnet i ikke har vært de mest spennende, er han ganske fleksibel. Byen kan være sånn passe så lenge forskningsmiljøet er godt. Da er han fornøyd.
- Det er forskning som betyr noe, det er det som trekker, sier Kydland.

- Hvorfor forskning? Jeg liker å oppdage nye ting, å finne svar på spørsmål. Det er helt fantastisk å finne svar på spørsmål. Og så har jeg vært så heldig å finne ut av nye ting, det betyr jo en del.

- Pick a good rule
Året er 1974. Finn E. Kydland er tilbake på NHH etter å ha tatt en amerikansk doktorgrad, og jobber som førsteamanuensis ved sitt gamle studiested. Hans tidligere veileder Edward Prescott er visiting professor på NHH.

Sammen jobber de intenst for løse teoretiske spørsmål knyttet til sine nye teori som - stikk i strid med datidens rådende økonomisk teori - viser at samfunnet kan vinne på å binde opp den økonomiske politikken til en fastlagt regel. Eller som hans kollega Prescott sier det: Pick a good rule and follow it!

Trodde det var tull
- I mai reiste jeg til USA for å presentere teoriene på en konferanse i Chicago. Her satt en rekke eksperter på kontrollteori, og alle trodde det var tull det vi kom med. Men jeg visste det jo. Jeg visste at det var rett.
- Du tvilte ikke?
- Nei.
- Du var helt sikker?
- Absolutt.
- Det var jo et nytt fenomen vi beskrev. De hadde ikke tenkt på dette før, sier Kydland.

Ofret dansen
Teoriene til Kydland og Prescott har fått stor innflytelse og forandret både økonomisk politikk og makroøkonomisk forskning. Sjeldent har et så teoretisk arbeid hatt en slik innflytelse på praktisk økonomisk politikk. Mye makt i hendene på en økonom?

- Akkurat det har jeg ikke tenkt på, men det burde jeg kanskje, sier Kydland.

- Jeg har alltid ment at god forskning vil få viktige konsekvenser. Jeg var heldig, det er ikke så ofte det skjer, sier Kydland.

Det er heller ikke så ofte at man får nobelprisen i økonomi. Kydland har samlet hele familien i Stockholm. Til prisutdelingen i dag stiller tre søstre, to brødre, svogere, svigerinner, barn og samboer. Selv moren Johanna Kydland har tatt turen over, selv om hun pleier å gå på dans på fredag.

- Jeg er ganske beæret over at hun har gjort et unntak, sier Kydland.

Se video og slidesfra Kydlands forelesning.

Se video og slidesfra Prescotts forelesning.

Se historisk oversikt over alle nobelprisvinnerne.


Finn E. Kydland blir intervjuet av svensk TV etter nobelforelesningen.

KLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE UTGAVE


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive