Disputas: Survivorprinsippet

Lasse B. Lien (f. 1968), disputerer torsdag 6. november med avhandlingen The Survivor Principle Meets Corporate Diversification.

03.11.2003 - Knut André Karlstad


Avhandlingen omhandler et svært sentralt prinsipp innen økonomisk/administrativ forskning, nemlig survivorprinsippet. Grovt sett er survivorprinsippet antagelsen om at bare effektive bedrifter vil overleve i markeder med konkurranse, fordi aktører som ikke er effektive vil tappes for ressurser og i siste instans bli selektert bort (eller konvertert til effektivitet). En populasjon av konkurranseutsatte bedrifter antas derfor å være dominert av atferd og beslutninger som er effektive.

Denne antagelsen benyttes både til å rettferdiggjøre funksjonelle forklaringsmodeller innen økonomisk/administrative fag (dvs. teoriutvikling), men er også svært sentral ifm. teoritesting. Ved å anta at survivorprinsippet holder kan hypoteser om hva som er effektivt testes ved å "matche" teoretiske implikasjoner om effektiv atferd, mot faktisk atferd. Forskeren fritas dermed fra behovet for å måle den avhengige variabelen (effektivitet).

Lien påpeker at tiltross for survivorprinsippets fundamentale betydning, så har gyldigheten av survivorprinsippet aldri blitt underkastet empiriske tester. Dette er problematisk fordi det betyr at vesentlige deler av eksisterende empirisk kunnskap er generert ved hjelp av en kritisk antagelse som selv ikke er empirisk fundert. I avhandlingen gjennomfører Lien en empirisk test av survivorprinsippet.

Videre, fordi survivorprinsippet normalt kun benyttes som en passiv bakgrunnsantagelse, er prinsippets potensiale i forbindelse med empirisk forskning ikke fullt utnyttet. Lien viser i avhandlingen at survivorprinsippet kan benyttes til å løse et sentralt problem innen forskning på konsernstrategi - nemlig spørsmålet om hvordan man empirisk skal måle graden av relaterthet mellom forretningsområder i et konsern.

Disputasen finner sted i Karls Borchs auditorium klokken 14.15 torsdag. Prøveforelesning begynner klokken 12.15.

---
Lasse Lien er utdannet siviløkonom og har tatt høyere avdelingseksamen ved NHH. Han har jobbet som forskningsassistent og spesialrådgiver ved SNF, og jobber nå ved Institutt for strategi og ledelse ved NHH.

Kandidaten kan treffes på telefon 55 95 97 26 / 913 15 843 i tiden rundt disputasen.

Lasse Lien disputerer torsdag 6. november

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive