Disputas: Troverdighet, pengepolitiske regler og inflasjonsstyring

Tommy Sveen (33) disputerer fredag 22. juni for doktorgraden ved NHH med avhandlingen "Essays on Credibility, Monetary Policy Rules and Inflation Targeting".

19.06.2001 - Elin F. Styve


I løpet av 1990-årene endret en rekke sentralbanker den pengepolitiske innretningen fra finstyring av valutakursen til direkte styring av inflasjonen, og i inneværende år har også Norges Bank offisielt innført inflasjonsstyring. En annen viktig pengepolitisk hendelse er dannelsen av den Europeiske Monetære Union (EMU) og innføringen av den europeiske valutaen Euro, som erstatter ikke mindre enn 12 av de 15 nasjonale valutaene i den Europeiske Union.

Et kjennetegn ved de fleste europeiske økonomiene er stivheter i arbeidsmarkedet, som gjør at arbeidsledigheten har lett for å bite seg fast og det tar lang tid før den returnerer til et normalnivå. Dette gjør at inflasjonsmålet ideelt sett bør være tilstandsavhengig. I en slik situasjon vises det at enkle pengepolitiske regler likevel kan ha gode egenskaper dersom det utnevnes en sentralbankledelse som vektlegger variasjonen i inflasjonen mer enn samfunnet ellers, og at sentralbanken har muligheten til å avvike fra den enkle regelen i spesielle situasjoner med særlig store endringer i sysselsettingen. Den samfunnsmessige ulempen ved en slik innretning vil være knyttet til hva som driver utviklingen i makroøkonomiske variable. Dette prinsipp belyses gjennom en empirisk analyse av tysk økonomi, som kan tyde på at ulempene vil være moderate.

Les mer


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive