UiB og NHH:
Det var forskningsmiljøenes felles prosjekt om helseøkonomi, som stakk av med "samarbeidsprisen" da kollegiene ved NHH og UiB var samlet til felles møte torsdag.
29.01.2001 - Torny E. Aarbakke
Misforstå oss rett; ingen priser ble delt ut, men den klare suksessen som vårt felles prosjekt helseøkonomi representerer, ble klart uttrykt fra alle sider og alle parter rundt det styringstunge bordet. Frivillig fellesskap mellom UiB og NHH, som leder til suksess, ble allerede i starten av møtet etterlyst som historisk mangelvare av UiBs vert, rektor Kirsti Koch Christensen. Etter intens lesning av NHHs historie og annet historisk materiell, åpnet hun det felles møtet med å slå fast at samarbeid tradisjonelt har vært mer preget av pålegg enn av ønsket om å gjøre noe sammen.
Med hennes invitasjon som døråpner, skisserte rektor Norman tre samarbeidsutfordringer vi står overfor og som vi kan vurdere å løse sammen. De tre samarbeidsutfordringene er skissemessig som følger:
- Felles utfordringer som følge av omstillingene som nå kommer. Her kan erfaringsutveksling være meget nyttig for begge parter.
- Felles ansvar for at Bergen blir et mer spennende og innholdsmessig godt sted å studere.
- Faglig samarbeid; med helseøkonomi som godt eksempel og LOS som et mer "varierende eksempel" på hvordan slike samarbeid best kan organiseres.
I tillegg til de to rektorene, var UiBs kollegiemedlem og styreformann ved SNF Arne Skauge innleder. Han fokuserte både på de totale ressurser til forskning og undervisning som går til Bergen og de samarbeidsforventninger som knytter seg til dette. Videre var han opptatt av hvordan begge lærestedene kan bruke sine randsoneinstitusjoner strategisk for å utvikle en samarbeidsstrategi som styrker fagmiljøene.
Kort skissert var de andre emnene på møtet:
- Helseøkonomi - v/programmets leder Jan Erik Askildsen. Her ble det høstet stor anerkjennelse for godt faglig arbeid og en god organisering fra begge miljø.
- LOS-senteret v/LOS direktør Ivar Bleiklie. Her kom det skeptiske toner fra begge institusjonene om hvorvidt en slik organisering er den mest optimale for fremtiden.
- Felles institutt for geografi v/adm.dir.NHH Ragnar Fagereng. Dette er et felles ansvar hvor vi må være tidlig ute med informasjon og samarbeid om ting som kan komme til å berøre instituttet.
- Nettverk Videreutdanning Bergen v/ Ragnar Fagereng. En liste over felles igangsatte utdanningstilbud og studier som ikke er kommet på luften ble synliggjort.
- Studentvelferd og studentservice v/personal- og økonomidirektør Kjell Bernstrøm. Det var fokusert på studentenes:
o Må ha behov
o Bør ha behov og
o Greit å ha behov.
Felles rolle- og forventningsavklaringer, samt felles innsats på valgte områder her, kan gi felles gevinst til beste for byens studenter.
Kollegiemøtet bla avholdt i UIBs vanlige kollegierom på Museplass 1, hvor gamle NHHere tråkket sine første studieår for over 60 år siden. Hvor de to kollegiene vil sette sine felles tråkk for fremtiden, gjenstår å se. Invitasjonene står nå åpne for et nytt fellesmøte avholdt på NHH eller på UiB.
|