Dag Coward 90 år

En nestor innen bedriftsøkonomi, forhenværende professor og rektor ved NHH, dr. philos Dag Coward, fyller 90 år lørdag 18. mars.

16.03.2000 - Paraplyen


Det var en livsgjerning for Coward å gjøre bedriftsøkonomien til et akademisk og profesjonelt fagområde med vekt på forskning og undervisning så vel som teoriene anvendelse i praksis.

Etter statsøkonomisk studium og forskningsarbeid ved Universitetet i Oslo, studier i bedriftsøkonomi ved Handelshøyskolen i Göteborg og i USA, ble Dag Coward tilknyttet Norges Handelshøyskole som stipendiat i 1939. I 1940 tiltrådte Coward en stilling som fungerende dosent. Sammen med Eilif Paulsen ble han den sentrale lærer i faget bedriftsøkonomi.

En av hovedoppgavene for de første lærerne i bedriftsøkonomi var å etablere en norsk fagterminologi. Her gjorde Coward en grunnleggende innsats, dels gjennom arbeid med tre norske standarder innen kostnadsregning, selvkostkalkyler og generalkontoplaner for industrielle virksomheter, og dels gjennom sin fremragende lærebok "Kostnadsregning i industribedrifter".

I de nesten 40 år Dag Coward hadde sitt virke ved NHH hadde han også en rekke administrative verv. Fremst her er hans innsats som rektor ved høyskolen i tre perioder, fra 1964 til 1972.

Dag Coward er ridder av 1. klasse av St. Olavs orden for samfunnsgavnlig virke på de bedriftsøkonomiske og de administrative områder. Pioneren i bedriftsøkonomi har naturlig nok vært det sentrale i denne omtalen. Men for oss som har kjent Dag Coward er personen det viktigste. Stillferdig og samtidig engasjert og human har alltid vært hans stil. Det er mange som sender sine gode tanker til gentlemannen Dag James Major Coward, skriver Arne Kinserdal og Carl J. Norstrøm i sin omtale av jubilanten.

Dag Coward fyller 90 år lørdag 18. mars

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive