Undersøkelse om ledelsesforskjeller presentert i ASQ
NHH-professorene Paul Gooderham og Odd Nordhaug publiserte nylig en artikkel i verdens fremste vitenskapelige tidsskrift innenfor organisasjon, administrasjon og ledelse, Administrative Science Quarterly (ASQ). Det er første gang forskere ved NHH publiserer noe i dette prestisjetunge tidsskriftet.
25.02.2000 - Elin F. Styve
Sammen med Kristen Ringdal ved NTNU har Nordhaug og Gooderham beskrevet en studie av ledelsesforskjeller mellom private bedrifter i seks vest-europeiske land; Norge, Danmark, England, Tyskland, Frankrike og Spania. Den er basert på data fra EURONET-Cranfield undersøkelsen, som ble gjennomført samtidig i mer enn tyve land og omfatter fem tusen bedrifter. NHH er den norske partneren i samarbeidet.
Systematisk analyse av ledelse
Dette er første gang i Europa at ledelsesforskjeller mellom bedrifter i ulike land analyseres systematisk. Artikkelen viser at måten menneskelige ressurser ledes på i private bedrifter varierer sterkt mellom landene. Engelske bedrifter kjennetegnes av både å bruke individuell prestasjonsvurdering og belønning i meget høy grad. Samtidig skjer det utstrakt kommunikasjon mellom bedriftsledelsen og de ansatte.
Påpeker forskjeller
Franske og spanske bedrifter anvender også individuell vurdering og avlønning hyppig, mens kommunikasjonen mellom ledelsen og de ansatte er beskjeden. Det samme gjelder tyske bedrifter, som dessuten kjennetegnes av liten bruk av individuell prestasjonsvurdering og belønning.
Norske og danske bedrifter danner en fjerde gruppe. I likhet med tyske bedrifter bruker de i liten grad individuell vurdering og belønning, mens kommunikasjonen mellom ledelsen og de ansatte er velutviklet.
Varierende handlingsfrihet
Forskjellene i bruk av prestasjonsvurderinger og individuelle belønninger forklares med at ledelsens handlingsfrihet varierer mellom landene. En av årsakene til dette er at fagforeningene i land som Danmark og Norge har stor innflytelse i bedriftene, i motsetning til franske, spanske og engelske fagforeninger.
Blant de viktigste grunnene til forskjellene i kommunikasjon mellom ledelsen og de ansatte, er at personalfunksjonen fungerer ulikt. Tyske bedrifter preges av en operativ personalforvaltning med stor vekt på juridiske spørsmål. Det samme gjelder franske bedrifter, mens spanske virksomheter har en lite utviklet personalfunksjon.
I norske, danske og britiske bedrifter er man betydelig mer opptatt av å koble strategi og menneskelige ressurser, og av å kommunisere strategien til de ansatte. Her er personalarbeidet og ledelsesformen klart mer strategisk orientert, og slik sett påvirket av amerikansk ledelsespraksis.
|