Likestilling: - Radikale endringer må til
- Det trengs ikke bare justeringer, det må radikale endringer til for at NHH skal nå et akseptabelt nivå i antall vitenskapelig ansatte kvinner. Vi ligger langt etter andre land i Europa, USA og Canada, sier leder av likestillingsutvalget, Arent Greve.
15.02.2000 - Elin F. Styve
Han mener det er en myte at Norge har så mange velutdannende og yrkesaktive kvinner.
- Også akademiske miljø jeg kjenner til i Italia har flere vitenskapelig ansatte kvinner innenfor økonomisk-administrative fag enn vi har. I Norge har vi holdt oss til festtaler. Kvinner velger fremdeles mellom om lag 20 yrker, og menn velger mellom vel 300. Dersom NHH nå går inn for en konkret politikk med radikale forandringer, vil vi være den første akademiske institusjonen i Norge som tar skikkelig tak i dette, sier Greve.
- Må begynne nå
- Med en gjennomsnittlig ansettelsestid på 20 år ved NHH, vil det fra nå av ta nesten 30 år før kvinneandelen er oppe i 40 prosent. Derfor er det god grunn til å få tiltak i gang med det samme, tiltak som flere av instituttstyrerne allerede har påpekt, sier han.
Handlingsplanen som likestillingsutvalget har utarbeidet, og som nå går ut på høring til instituttene, nevner flere virkemidler, blant annet:
o Aktiv, rask ansettelsesprosess
o Direkte henvendelse til potensielle søkere i stedet for tradisjonell utlysning
o Kontakt med fagmiljø i utlandet, få utenlandske forskere til å søke seg hit
o Stimulere unge kvinnelige studenter ved NHH til å fortsette på en viten-skapelig løpebane
o Utstrakt bruk av prøveforelesninger, seminarer og II-er stillinger
Må være en kontinuerlig prosess
- Vi får bedre kontroll med kjønnsandelen blant søkerne når vi går aktivt ut. Den tradisjonelle metoden med kun å sette en annonse i avisen og så vente på at noen søker, er helt nytteløs. For det første er vi avhengige av at den rette leser avisen den dagen, og det er jo tilfeldig. For det andre får ikke potensielle utenlandske søkere vite om stillingen. Nei, vi må være aktivt ute, og se oss ut kandidater som vi kunne tenke oss å få på plass - både kvinner og menn. Vi må holde øynene åpne i fagmiljøene, på konferanser og forskningsopphold, og holde kontakten med dem vi har tro på. Dette er en kontinuerlig prosess som fagmiljøet må være oppmerksomme på, mener Greve.
Vil ha de beste
- Vi vil ha de beste kandidatene fra begge kjønn. Det er like kritisk viktig å få inn gode mannlige ressurser som gode kvinnelige ressurser.
Det er ikke bare vanlig kallelse Greve har i tankene. Han vil bearbeide flere kandidater til å konkurrere om en stilling gjennom søknad, prøveforelesninger og andre vurderinger.
- Har vi flere kvalifiserte kvinner, inviterer vi disse til å søke, og ansetter en av dem. Da kaster vi heller ikke blår i øynene på mannlige kandidater som søker på en stilling hvor vi utelukkende er på jakt etter en kvinne.
I forhold til størrelsen på landsbasis har NHH en god produksjon av doktorgrader. - For rekrutteringen sin del skulle jeg likevel gjerne sett at vi i fremtiden fikk større konkurranse om høyere avdelings studium og stipendiatstillingene også, sier Arent Greve.
Bildet:
Flere kvinner må til, mener leder av likestillingsutvalget, Arent Greve. Her i samtale med stipendiat Inger Stensaker.
|