Åpner for opptak uten videregående skole

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet vil utvide mulighetene for opptak til høgre utdanning. I praksis vil det si at søkere uten videregående opplæring kan komme inn på grunnstudiene ved NHH.

02.02.2000 - Elin F. Styve


KUF foreslår at søkere over 25 år uten videregående opplæring kan komme inn på et studium ved universitet eller høgskoler dersom deres realkompetanse blir godkjent. Det er universitetene og høgskolene som skal vurdere om søkeren har gode nok kvalifikasjoner. Regjeringen vil foreslå en lovendring som den mener er er et viktig grunnlag for Kompetansereformen og livslang læring.

- Opptak på grunnlag av realkompetanse betyr i praksis at søkere kan bli tatt opp etter individuell vurdering av kunnskaper, ferdigheter, praksis og innsikt tilegnet utenfor utdanningssystemet, sier statsråd Jon Lilletun. Statsråden understreker at forslaget er uttrykk for en erkjennelse av at læring og kompetanseutvikling skjer på mange måter og på flere læringsarenaer.

Dersom søkeren kommer inn på et universitet eller en høgskole på grunn av realkompetanse og klarer eksamen ved et studium på minst ett års varighet, vil studenten deretter ha generell studiekompetanse. Etter forslaget vil det også bli mulig å godskrive realkompetanse som grunnlag for avkorting av et studium eller fritak for eksamen eller prøve.

NHHs studiesjef Kurt Petersen (bildet) påpeker at en lovendring og nye retningslinjer vil føre til en mer komplisert vurdering av søkerne til NHH. Han regner likevel med at de som søker på bakgrunn av realkompetanse, i høyere grad vil befinne seg på etter- og videreutdanningen enn på grunnutdanningen ved NHH.

KUFs forslag bygger på en delinnstilling til Mjøs-utvalget om realkompetanse. I tillegg har departementet foreslått aldersgrensen på 25 år. Videregående opplæring skal fortsatt være det viktigste grunnlaget for ungdom som vil studere, men den foreslåtte ordningen vil sikre at voksne søkere får godskrevet kvalifikasjoner de har fått gjennom arbeid eller på annen måte.

Å innføre realkompetanse som opptaksgrunnlag krever en endring i lov om universitet og høgskoler. Regjeringen vil fremme en lovproposisjon, slik at Stortinget kan fatte et vedtak i vår. KUFs forslag til lovendring vil i løpet av kort tid bli sendt på høring.

I den nye opplæringsloven er det allerede gitt adgang til opptak og avkorting i videregående opplæring på grunnlag av realkompetanse.

Mjøsutvalget
UiB åpner for realkompetanse


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive