Terje Hansen 60 år

En av NHHs mest markante personligheter, Terje Hansen, fyller 60 år den 18. oktober.

13.10.1999 - Elin F. Styve


Terje Hansen, som er født på Laksevåg, tok siviløkonomeksamen ved NHH i 1963. Etter et kort opphold som regnskapsanalytiker i Bergens Privatbank ble han ansatt som vitenskapelig assistent og deretter som stipendiat ved NHH. I stipendiatperioden tok Terje Hansen doktorgraden ved Department of Economics at Yale. Hans doktorarbeid omhandler utvikling og anvendelse av en bestemt kombinatorisk algoritme for løsning av visse typer simultane ligningssystemer. Terje Hansen fortsatte samarbeidet med sin veileder ved Yale, den verdenskjente økonom, Herbert Scharf. I 1973 ga de sammen ut monografien: The Computation of Economic Equilibria. Monografien ble belønnet med Lancaster Price, en pris som visstnok ingen andre skandinaver har mottatt.

I 1968 ble Terje Hansen ansatt som høyskolelektor i samfunnsøkonomi ved NHH. Han skiftet over til bedriftsøkonomi da han i 1972 ble utnevnt til professor i dette faget.
De tidligste arbeidene til Terje Hansen er abstrakte med en sterk matematisk dreining. Hansens senere arbeider er av en helt annen karakter og reflekterer hans sterke samfunnsengasjement. Spesielt har Hansen interessert seg for det norske skattesystem, men han har også tatt opp viktige problemstillinger innenfor energi- og fiskerinæringen.
Det er typisk for Terje Hansens senere forskning at den er meget jordnær og problemløsningsorientert. Mange av de problemstillingene som Hansen har tatt opp, er kontroversielle. Siden Hansen aldri har lagt spesiell vekt på å være diplomatisk, har det til tider blåst meget friskt omkring ham.

Innad på NHH har Terje Hansen spilt en meget aktiv rolle. Han er nå inne i sin andre periode som instituttstyrer ved Institutt for foretaksøkonomi og har sittet i et utall av komitéer som har utredet viktige sier ved Høyskolens virksomhet. Blant annet var han formann i en studieplankomité i midten av 70-årene som utformet en ny studieplan for siviløkonomstudiet - en studieplan som var så god at den først ble avløst i 1994. Han var dessuten en av pådriverne for å få etablert høyere avdelings studium ved NHH.

Terje Hansen har arbeidet meget aktivt for å få NHH-miljøet til å engasjere seg i praktiske problemstillinger. Han skal derfor ha mye av æren for at forløperen til SNF, SAF, ble opprettet.
Terje Hansens friske utspill har kanskje gitt omverdenen inntrykk av at han er en tøff type. Hansen går heller ikke stille i dørene på NHH. Vi som omgås Terje daglig, kjenner ham imidlertid som en hyggelig kar med en utpreget humoristisk sans. Ved siden av å dyrke det sosiale samvær er Hansen en pasjonert bridge-spiller, han kobler av på cruise og han er en stor naturelsker.

Det skriver kolleger ved Institutt for foretaksøkonomi, og Paraplyen slutter seg til gratulantene!
-----------------------
Til ansatte:
Rektor og prorektor inviterer høyskolens ansatte til en mottakelse til ære for jubilanten på Stupet fredag 15. oktober kl. 1415


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive