KUF: Ja til matrise - instituttene velger allmøte-styrer

Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet samtykker i at det etableres en forsøksordning for to år ved NHH med en ny organisasjonsmodell.

14.12.1999 - Elin F. Styve


Det blir gitt dispensasjon til å opprette fem institutter direkte under styret (kollegiet), og instituttene gis fullmakt til å fylle de funksjoner som etter lovens enkelte bestemmelser er tillagt avdeling.

Dette betyr i klartekst at NHHs modell for matriseorganisering kan prøves ut uten innvendinger fra høyere hold, og at den tiltenkte strukturen ved NHH kan sette si verk fra nyttår av. Det vil si at instituttstyrene i tillegg til den myndighet de har i dag, skal ha alle fullmakter som i dag tilligger avdelingsstyrene.

Geografi inn under samfunnsøkonomi
I dag er det seks institutter ved høyskolen, men etter nyttår blir Institutt for geografi en seksjon i Institutt for samfunnsøkonomi. I tillegg til dette faller avdelingsnivåene bort. Fem av de seks nåværende instituttene ønsker å opprettholde store instituttstyrer hvor alle i faste undervisnings- og forskerstillinger og representanter for TA-staben, midlertidig ansatte og studenter er medlemmer. Instituttstyrer Roger Bivand ved Institutt for geografi har derimot god erfaring med delegert makt til et valgt instituttstyre. Han frykter at høyskolen vil ikke kunne ta ut ekstragevinster fra delegering av myndighet dersom det er allmøtene som skal ta viktige strategiske beslutninger på vegne av instituttene, på grunn av at de er mindre operative og mer tungrodde enn mindre styrer. Dessuten tviler han på om dagens praksis ved NHH etterlever Universitetslovens intensjoner om blant annet medbestemmelsesrett for alle grupper.

Når Institutt for geografi nå innlemmes i Institutt for samfunnsøkonomi, må geografis tidligere styringsmetoder vike for tankegangen om et stort instituttstyre i allmøteform.

Vil evaluere
Også administrasjonen peker på noen ulemper ved å ha så store instituttstyrer som i dag, med hensyn til effektivitet, ansvarsfraskrivelse, ubalanse og lav studentrepresentasjon. Administrasjonen anser derfor at det vil være en fordel med mindre styringsorganer inn under de store styrene, for eksempel på størrelse med eksisterende arbeidsutvalg. Denne ordningen går også alle instituttene inn for.

De viktige strategiske beslutningene vil diskuteres og tas i et stort instituttstyre, mens spørsmål angående daglig drift delegeres til arbeidsutvalget. Dette gjelder også saksforberedelsene til instituttstyremøtene, sier nåværende instituttstyrer ved Institutt for samfunnsøkonomi, Jan I. Haaland. Han mener det er en del grep som kan gjøres for å få flest mulig til å stille på allmøtene. - Blant annet bør vi planlegge møtedatoene svært god tid i forveien, og sørge for god saksforberedelse og klare innstillinger, mener han.

På møtet i avdeling for samfunnsøkonomi 7. desember ble det enighet om å gå inn for en allmøte-modell med arbeidsutvalg, og at organisering og styring av instituttet skal opp til ny vurdering innen utgangen av den første funksjonsperioden (2001).

Les mer:
Matrisemønster ved NHH
Ni spørsmål og svar om matrise


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive