Liker liten maktdistanse
Utenlandske arbeidstakere foretrekker den korte maktdistansen i norske bedrifter. Tidligere NHH-student Marte Vilkensen fra StatoilHydro var denne uken tilbake for å fortelle nye studenter om kulturforskjeller i internasjonale organisasjoner.
22.10.2007 - Jens Frølich Holte
Tidligere NHH-student Marte Vilkensen fra StatoilHydro fortalte at internasjonale arbeidstakere ofte foretrakk den korte maktdistansen i norske organisasjoner.
Foto: Jens Frølich Holte
Masteroppgaven hun skrev i 2006 tok utgangspunkt i Geert Hoefsteds fire kulturdimensjoner og het "Creating a Corporate Culture in a Multinational Corporation". En av disse dimensjonene er "maktdistanse".
Foretrekker flat struktur Norske organisasjoner har som regel liten maktdistanse. Toppsjefer sitter gjerne i åpne kontorlandskap sammen med resten av medarbeiderne. Noen mener at nettopp dette gjør norske ledere lite skikket til å lede utenlandske bedrifter.
Statoils internasjonale traineer foretrakk imidlertid en flat struktur:
- Det at sjefen spør "Hva synes du?" falt i veldig god jord hos traineene, illustrerte Vilkensen.
Venezuela mest forskjellig
I masteroppgaven til Vilkersen ble fire land sammenlignet med Norge. Disse var Russland, Iran, Venezuela og Algerie - alle steder hvor Statoil har hatt betydelig virksomhet.
Traineenes største utfordring var integrering med det norske samfunnet. Få fikk norske venner. Av de fire landene som ble sammenlignet med Norge, var det Venezuels om var mest forskjellig målt etter Hoefsteds kulturdimensjoner.
- En venezuelansk trainee gikk på et treningsstudio for å skaffe seg norske bekjente. Men nordmennene så bare ned i gulvet, hadde musikk i ørene og hilste knapt på resepsjonisten, fortalte Vilkensen til en humrende forsamling.
Vil ikke hjem Et annet litt uventet problem var at de internasjonale traineene ikke alltid ville returnere til hjemlandet sitt. Til tross for integreringsvansker fristet det å bli i kalde Norge.
- Dette er en utfordring. Det er viktig at traineene returnerer slik at man får skapt en felles selskapskultur, understreket Vilkensen.
Et minefelt
En fusjonsprosess er ofte som å liste seg gjennom et minefelt - i hvert fall om organisasjonene har store kulturelle forskjeller.
- Fusjonsprosesser mellom åpenbart like selskaper kan strande på grunn av kulturforskjeller, påpekte Vilkensen.
Det er kanskje ikke mange som ser forskjell på kulturene i Statoil og Hydro. Uten å være bevisst Hofstedes dimensjoner kan slike aspekter lett bli oversett - med påfølgende konsekvenser for sammenslåinger.
--------------------
Hofstedes kulturdimensjoner
Geert Hofstedes 4 opprinnelige kulturdimensjoner gjør det mulig å sammenligne kulturer:
1. Maktdistanse - er makt og maktforskjeller tydelige?
2. Individualisme vs. Kollektivisme - identifiserer du deg selv gjennom en gruppe?
3. Maskulin vs. Feminin - hvilket preg har kulturens verdier?
4. Usikkerhetsunngåelse - er man risikovillig eller risikoavers?
|