Forberedt på kriser
- Hva skal vi gjøre hvis taket i aulaen skulle falle ned under eksamen? Det var en av problemstillingene som ble reist da psykolog Unni Heltne holdt seminar i psykososial krisehåndtering ved NHH.
13.12.2007 - Torgeir Uberg Nærland
Krisepsykolog Heltne fra Senter for Krisepsykologi Bergen holdt torsdag 13.desember foredrag om kriser og krisehåndtering for ansatte ved høyskolen.
Seminaret ble arrangert som et ledd i NHH's utvikling av en kriseberedskapsplan. En lydhør forsamling av både studenter og ansatte fikk en grunnlegende innføring i hva det innbærer å bli rammet av en krise, samt hvordan man forholder seg til mennesker som har blitt rammet.
Viktig med kompetanse
Krisepsykologen kan fortelle at det er viktig med kompetanse innenfor kriseberedskap. Spesielt på en utdanningsinstitusjon som NHH.
- Studiesteder, hvor mange mennesker er samlet på en gang, og hvor mange er unge, er spesielt utsatt for kriser. Derfor er det viktig med kompetanse i krisehåndtering på slike institusjoner, sier hun.
Ei hand å holde i I følge Heltne kan en krise forårsakes av alt fra selvmord i nær familie, til voldtekt eller grove trafikkulykker. Typiske reaksjoner etter at en person har opplevd en krise er
* Kaotiske tanker og tankekjør
* Emosjonell nummenhet, avløst av sterke emosjonelle reaksjoner
* Sterk uro
* Nedsatt konsentrasjon og hukommelse
* Grubling og skyldfølelse
* Gjenopplevelse av ubehagelige sanseinntrykk (flashbacks)
Omsorg og tilstedeværelse er i følge Heltne de viktigste egenskapene å ha når man møter noen med som er rammet av en krise.
Seniorkonsulent Kristin Mikkelsen ved personalavdelingen forteller at kriseberedskapen ved NHH skal forbedres ytterligere neste år.
- I tillegg til faglig påfyll skal vi neste år også forberede kriseberedskapen ved å iscenesette realistiske scenarier, hvor deltakerne må gjøre konkrete øvelser, forteller hun.
Unni Heltne sier det er viktig med kompetanse innenfor kriseberedskap.
Foto: Kristian T. Marthinsen
|