NHH feirer 70 år i dag

I dag er det 7o år siden Kong Haakon VII offisielt åpnet Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen. - Jubilanten er ved sjeldent god helse og har en stigende formkurve, fastslår rektor Jan I. Haaland.

- Vi har et solid forskningsmiljø med fagmiljøer som markerer seg godt internasjonalt. All undervisning er lagt om og kvalitetssikret i tråd med Kvalitetsreformen og høyskolen er i år evaluert med glimrende resultat både nasjonalt (NOKUT) og internasjonalt (EQUIS). Antall studenter - både norske og utenlandske - vokser, og det samme gjør staben. NHH-miljøet er også i fronten av norsk forskningsformidling. Fremtiden ser lys ut og vi ser frem mot det virkelig store 75-årsjubileet i 2011, sier NHH-rektoren.

1,4 millioner utlån
Da Norges Handelshøyskole ble etablert i 1936 var det 60 studenter og en faglig stab på 10 personer. I dag leder rektor Jan I. Haaland Norges fremste økonomisk administrative fagmiljø med ca. 2500 studenter og nær 400 ansatte.

Produksjonen siden 1936 kan også illustreres med noen nøkkeltall:

  • 213 avlagte doktorgrader
  • 11.5o0 uteksaminerte siviløkonomer
  • 1,4 millioner bøker er lånt ut fra NHHs bibliotek

Til en ektefødt bergenser å være, er fødselsdagsfeiringen moderat. Den offisielle jubileumsmarkeringen finner sted den 26. september, på fødselsdagen til NHHs grunnlegger Kristofer Lehmkuhl. Da blir det jubileumsseminar og mottakelse i tilknytning til den tradisjonsrike Lehmkuhlforelesningen.

Historisk bakgrunn
Etter intens lobbyvirksomhet og hardt arbeid besluttet Stortinget allerede i 1917 at Norges Handelshøyskole skulle etableres i Bergen. Men det skulle gå nesten 20 år før vedtaket ble realisert, og høyskolen kunne starte sin virksomhet. NHH ble offisielt åpnet av Kong Haakon VII mandag 7. september 1936. Dette var ti år før Universitetet i Bergen ble etablert.

NHH var fra starten en eliteinstitusjon med få og dyktige studenter. Mange har bekledd ledende stillinger i nærings- og samfunnsliv i flere generasjoner. På denne måten har studentene virkeliggjort oppfordringen høyskolens "far" Kristofer Lehmkuhl gav dem i sin tale på åpningsdagen i 1936:

I skal skape Eder en stilling i livet, men samtidig skal den høie streben der ligger bak Eders virke, det skal være å gavne det land og det samfund hvori I er satt til å arbeide. Det er samfunnsånd og borgerånd som skal være ledetråden i all Eders ferden.

Oppdatert: 21.02.2008 13:00
av Redaksjonen


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive