Disputas: Christian Langerfeld

Christian Langerfeld disputerer og holder prøveforelesning på tysk om metaforer i tekster om næringsliv og økonomi 22. og 23. januar 2015.

22.01.2015 - Red.


Langerfeld disputerer ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Metaphern und metaphorische Modelle in Artikeln der Wirtschaftspresse und in wirtschaftswissenschaftlichen Zeitschriftenaufsätzen". Han er ansatt som stipendiat ved Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon ved NHH.

Disputasen finner sted på Auditorium B, Sydneshaugen skole, Universitetet i Bergen, 09:30.

Prøveforelesningen foregår 22. januar 2015, kl. 16. Oppgitt emne: "Stilistischer und kommunikativer Wert und Unwert der Metapher in der fachlichen Kommunikation".
Sted: Auditorium B, Sydneshaugen skole.

Avhandlingen til Christian Langerfeld undersøker bruken av metaforer i to ulike tekstsjangre i språkene norsk og tysk. Materialet består av avistekster som omhandler temaer fra næringslivet og tekster fra fagtidsskrifter innen økonomifaget.

Utgangspunktet for undersøkelsen er en forståelse av metaforer hvor enhver abstrakt ordbetydning som kan tilbakeføres til en betydning i den fysiske verden, regnes for å være en metafor. Et eksempel er aksjekursene som «stiger» eller kapital som «strømmer». Aksjekurser eller kapital er abstrakte størrelser og ikke objekter i den fysiske verden. For å i det hele tatt kunne snakke og tenke om abstrakte størrelser, går man ofte tilbake til det som er kjent og sansbar fra den fysiske verden. Et slikt syn på metaforer som legges til grunn for Langerfelds undersøkelse er bl.a. fremmet av lingvisten G. Lakoff og filosofen M. Johnson i boken «Metaphors we live by».

Flertallet av metaforene som ble funnet i materialet kan tilordnes ett av 25 kildeområder. Abstrakte størrelser kan f.eks. bli beskrevet som objekter i bevegelse, som en kraft eller de kan være del av en krigsskildring.

En stor del av de undersøkte metaforene danner klynger, dvs. at en metafor ikke står isolert, men er en del av et metaforkompleks: en metafor som «kapitalstrøm» står ikke alene, men former en metaforisk modell sammen med f.eks. "kapitaltørke", "sprøyte inn kapital", "pengeflom" eller "likviditet". En metafor er i så måte å forstå som en systematisk kobling mellom et konkret kildeområde og et abstrakt målområde. Dette funnet i materialet er dekkende med de påstandene som ble lagt frem av Lakoff og Johnson.

Noen metaforer, f.eks. de som beskriver vertikale bevegelser eller sykdomsmetaforer, er hyppigere brukt i avistekster og ser ut til å tjene det formålet å «dramatisere» en begivenhet. Eksempler er aksjekurser som «fyker i været» eller et marked som "ligger nede med brukket rygg". Disse metaforene er det lite sannsynlig å finne i fagtidsskrifter.

Konklusjonen er at metaforer ofte er del av en metaforisk modell og at forskjellene i metaforbruken er knyttet til tekstsjangeren og ikke til de undersøkte språkene.

Personalia

Christian Langerfeld er født i 1971 og oppvokst i Hamburg, Tyskland. Han har vært ansatt som ph.d.-stipendiat ved Institutt for fagspråk og interkulturell kommunuikasjon, Norges Handelshøyskole, siden 2007.

Les mer på nettsidene til Universitetet i Bergen


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive