Skatteparadiser og mikrokreditt

Portugisiske Armando José Garcia Pires har vært ansatt ved fem forskjellige universiteter i fem land. Nå forsker han på blant annet skatteparadiser og mikrofinansiering ved SNF.

06.02.2015 - Shaghayegh Yousefi


- Hva er dine forskningsområder?

- Jeg har hovedsakelig spesialisert meg på internasjonal økonomi, næringsøkonomi og økonomisk utvikling.

- Hvorfor syns du disse fagområdene er interessante?

- Forskere har i lang tid vært opptatt av makroperspektivet, noe jeg syntes var meget interessant. I dag har vi et mikroperspektiv på svært mye av forskningen og gjør studier på mer avgrensede områder, som mikrokreditt. Samtidig jobber jeg med skatteparadiser, som påvirker de fleste, fordi antall norske kroner plassert i skatteparadiser er like mye som helsebudsjettet i landet. Da er makroperspektivet tilbake, sier Pires til NHH Bulletin.

- Hva jobber du med for tiden?

- Jeg jobber med tre prosjekter. Ett er finansiert av Norsk forskningsråd og private medieaktører, og handler om mediemangfold og mediebias. Et annet omhandler skatteparadiser og selskapsbeskatning, i samarbeid med Global Financial Integrity i Washington. Der analyserer vi data om skatteparadiser og fokuserer spesielt på hvor mye penger som strømmer gjennom dem samt hvilken type mennesker og industri som bruker dem. I tillegg jobber jeg med et mikrokredittprosjekt i Tanzania, i samarbeid med atferdsøkonomi-gruppen The Choice Lab.

- Det var mange prosjekter?

- Det er ikke vanlig å jobbe så bredt lenger, forskere er ofte veldig spesialiserte, men på SNF kan man jobbe bredt, ettersom vi er prosjektbaserte. I tillegg til SNF, jobber jeg på Bergen Center for Competition Law and Economics én dag i uken. Det er finansiert av UiB og NHH. Her jobber både jurister og økonomer med ulike problemstillinger og prosjekter. Det er veldig spennende å kunne jobbe så bredt.

- Du har hatt forskningsopphold ved flere universiteter rundt om i verden. Hvordan opplever du forskjellene mellom arbeidet der og det du gjør i Norge?

- Forskningsmessig er mye likt. Én forskjell er at det er mye penger til forskning her. Grunnbevilgningen på SNF er lavere, men det er flere prosjekter som blir finansiert eksternt, spesielt fra Norges Forskningsråd, men også privat. I tillegg har vi kortere dager i Norge. Ofte jobber en bare til klokken fire, det gjorde jeg ikke på de andre universitetene. Ellers tror jeg de største kulturforskjellene gjør seg gjeldende i privat sammenheng. På SNF og NHH er det mange internasjonale forskere, så man merker ikke mye til ulikhetene på jobb.

Armando José Garcia Pires jobber blant annet med et mikrokredittprosjekt i Tanzania, i samarbeid med atferdsøkonomi-gruppen The Choice Lab.
Foto: Helge Skodvin

Armando José Garcia Pires

Bachelor økonomi og administrasjon ved Det tekniske universitetet i Lisboa, europeisk master i samfunnsøkonomi fra Lisboa og universitetet i Antwerp og ph.d. i samfunnsøkonomi fra Lisboa og University College Dublin. Han har hatt forskningsopphold ved blant annet universitetet i Bologna og Fundação Getúlio Vargas i Rio de Janeiro.

Samfunns- og næringslivsforskning (SNF)

SNF er et selskap i NHH-miljøet med oppgave å initiere, organisere og utføre eksternfinansiert forskning. SNF utfører forskning og forskningsbaserte utredninger for sentrale beslutningstakere i privat og offentlig sektor. Selskapet er eid av Norges Handelshøyskole (85 %) og Stiftelsen SNF (15 %). Administrerende direktør er Svenn-Åge Dahl.

Denne saken har stått på trykk i NHH Bulletin nr. 4/2014.

Les mer om Garcia på nettsiden til SNF


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive