Kavlifondet støtter Choice Lab

Kavlifondet støtter Choice Lab

Kavlifondet har gitt 800 000 kroner i støtte til et forskningsprosjekt som The Choice Lab driver i Tanzania. Prosjektet Girl Power er mer enn ren forskning.

06.02.2015 - Torill Sommerfelt Ervik


Det skal hjelpe unge jenter i Tanzania til større økonomisk uavhengighet. Prosjektet Girl Power har som mål å styrke unge kvinner i utviklingsland.

- Det som er spesielt med dette prosjektet er fokuset på helse- og entreprenørskapsopplæring. Å styrke fattige unge landsbyjenter gjennom utdanning og yrkesrettet opplæring gjør jentene uavhengige. Støtte til utdanning er investering i felles fremtid, sier daglig leder i Kavlifondet, Inger Elise Iversen.

Kontroll over eget liv

- I land som Tanzania, er jentene i en veldig sårbar situasjon i ungdomsårene. De gifter seg og får barn i svært ung alder. Det gjør dem utsatt for komplikasjoner knyttet til fødsler og seksuelt overførbare sykdommer, og gir dem lite muligheter til å ta selvstendige valg, sier Bertil Tungodden.

Girl Power er et samarbeid mellom The Choice Lab-forskerne Tungodden, Kjetil Bjorvatn og Lars Ivar Oppedal Berge. De har med seg forskerne Vincent Somville (CMI), Linda Sekei Helgesson (DPC) og Tausi Kida (ESRF), alle knyttet til The Choice Lab ved Institutt for samfunnsøkonomi, NHH.

Prosjekter som tilbyr informasjon om helse -og familieplanlegging har vist seg å ha relativt liten effekt på jenters liv i fattige land.

Derfor fokuserer Girl Power-prosjektet på opplæring og trening.

- Vi har designet to treningsmoduler, en med fokus på helse og en med fokus på økonomisk selvstendighet, der de læres opp i hvordan de kan starte sin egen bedrift. Målet er at opplæringen skal gi jentene flere valgmuligheter og større kontroll over eget liv, sier Tungodden.

Unik kunnskap

Bertil Tungodden og andre forskere fra The Choice Lab har hatt flere forskningsprosjekter i Tanzania. Her fra Dar es Salaam i 2009. Foto: Sigrid Folkestad

Høsten 2014 var 3.600 skolejenter i rurale Tanzania med på et felteksperiment. Noen skoler ble kurset, andre ble satt i kontrollgrupper.

- Vi har allerede hatt to oppfølgingsstudier av intervensjonen hvor vi har samlet inn selvrapporterte data, men nå gir pengene fra Kavlifondet oss mulighet til å gjennomføre en medisinsk oppfølging for å teste tillfeller av seksuelt overførbare sykdommer og graviditeter. Det vil gi unik kunnskap om virkningen av denne typen opplæring, sier Tungodden.

De gjennomførte oppfølgingsstudiene har allerede vist positive effekter av prosjektet, mener NHH-forskeren. Choice Lab-gruppen har funnet endrede holdninger til likestilling blant jentene, de har fått mer kunnskap, mer langsiktige planer og større optimisme.

- På lang sikt vil vi at denne typen trening i større grad skal inn i skolen i land som Tanzania. På kort tid har andre frivillige organisasjoner tatt i bruk kunnskapen fra prosjektet, sier Tungodden.

Inger Elise Iversen i Kavlifondet håper at resultatene vil kunne brukes også i andre prosjekter i andre land.

- Vi er opptatt av å dele kompetansen. Det er nettopp forskningen som ofte mangler i slike prosjekter. Men her undersøker man at det faktisk fungerer, og evaluerer arbeidet på en skikkelig måte, avslutter Iversen

Gleder seg over støtten

Aksel Mjøs er styreleder i Kavlifondet. Han er også førsteamanuensis ved Institutt for finans ved NHH og slik sett kollega av forskerne ved The Choice Lab.

Mjøs understreker at Kavlifondets prosjektvurderinger er helt selvstendige og uavhengige, men at han for ordens skyld ikke har hatt noen involvering i saksforberedelsene for å unngå rolleblanding.

Han legger likevel ikke skjul på at han gleder seg over at fondet ønsket å støtte Girl Power-prosjektet i Tanzania.

- Kavlifondet er en ambisiøs allmennyttig giver med fokus på utviklingseffektene for de som mottar midler fra oss. Girl Power stemmer derfor godt både fordi det gir direkte hjelp og innsikt i hvordan opplæring gir utvikling, samtidig som forskningskvalitet i evalueringen har stor direkte og indirekte betydning, sier Mjøs.

- Hvorfor har du engasjert deg i Kavlifondet?

- Kavlifondet er unik ved at vi driver et stort, internasjonalt matvareselskap med et rent allmennyttig formål. Det er grunnleggende meningsfylt å få være med å drive virksomheten, kjent gjennom Kavli og Q-meieriene i Norge, så profesjonelt som mulig, samtidig som vi får lov til å støtte så mange viktige prosjekter, i år med over 40 mill.kr. For meg personlig trigger det dessuten både min kommersielle kompetanse og sosiale ansvarlighet, sier Mjøs.

Kavlifondet

Kavlifondet eier Kavlikonsernet. Deler av overskuddet i Kavlikonsernet skal styrke og utvikle virksomheten. Resten av overskuddet går til allmennyttige formål innenfor forskning, kultur og humanitært arbeid.


Tungodden, Iversen, Mjøs
Professor Bertil Tungodden, daglig leder i Kavlifondet Inger Elise Iversen, og styreleder i Kavlifondet Aksel Mjøs.

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive