Nedgang i publiseringsvolum på NHH

NHH-forskerne har produsert 22,9% færre publibasjonspoeng i 2014 enn i 2013. - Variasjoner fra år til år er forventet, sier Helge Thorbjørnsen, viserektor for forskning.

15.04.2015 - Astri Kamsvåg


I dag foreligger den nasjonale oversikten for 2014 over antall publikasjonspoeng for universitet- og høyskolesektoren fra Database for statistikk om høyere utdanning (DBH). Her kommer det frem at NHH i 2014 produserte 145,2 publikasjonspoeng, mot 188,3 poeng året før. Måltallet for 2014 var 180 publikasjonspoeng.

Også antallet publikasjoner har gått ned fra 2013 til 2014: I 2013 publiserte NHH-forskerne 205 artikler totalt, mens tallet for 2014 er 194. I antallet publikasjoner i nivå 2-tidsskrift, altså tidsskrift med særlig høye krav til kvalitet, opplever NHH også en nedgang. I fjor publiserte NHH-forskerne 47 artikler på nivå 2, mot 64 artikler året før.

Kvalitet fremfor mengde

Helge Thorbjørnsen kommenterer nedgangen slik: - Fordi NHH er en forholdsvis liten institusjon, vil tallene variere en god del fra år til år. 2013 var et veldig bra år, og 2015 ser også ut til å bli det. De siste årene har vi fokusert tydelig på kvalitet og på at forskerne skal publisere i utvalgte toppjournaler, altså tidsskrift på NHHs bonusliste og på nivå 2. Dette kan kanskje ha begrenset totalt antall publikasjoner på kort sikt. Jeg tror vi vil se en fin økning i antall topp-publikasjoner i årene som kommer.

Han utdyper: - Tallene for 2014 viser likevel at vi kanskje ikke har vært flinke nok til å samtidig 'plukke lavt-hengende frukt' i form av publisering i nasjonale og lavere rangerte internasjonale publikasjoner. Finansieringssystemet vårt oppfordrer til dette, men det kan ikke være den eneste ledestjernen vår.

- Det har for øvrig også vært en del lærebokproduksjon i 2013-2014. Dette er en viktig del av NHHs formidlings- og samfunnsansvar som utdanningsinstitusjon, men det gir ikke publiseringspoeng i det nasjonale systemet, forklarer Helge Thorbjørnsen.

Økning i kvinneandelen

Kvinnelige NHH-forskere står for 36,9 av publikasjonspoengene i 2014. Dette er en svak økning fra året før (35,6 poeng). - Vi har hatt en god utvikling de siste årene, sier Helge Thorbjørnsen. Antall kvinner som publiserer har gått kraftig opp de siste fem årene. Dette bidrar til at flere kvinner kvalifiserer seg til å bli professor.

Forskningsstrategiske tiltak

Et ledd i arbeidet med å øke både volum og kvalitet på forskningen ved NHH, er de forskningsstrategiske initiativene som NHH nylig har iverksatt. NHHs nye senterstruktur har til hensikt å danne grunnlag for aktive forskningsgrupper med ambisiøse mål for forskningsproduksjon.

NHHs måloppnåelse innen forskning er i stor grad knyttet til publiseringsaktivitet, og derfor er tallene for publisering viktige styringsparametere. Spesifikke mål er at antall publikasjonspoeng per faglig ansatt økes, at andelen ansatte som bidrar skal økes og at det publiseres regelmessig i topp internasjonale tidsskrifter.

Les mer i NHHs årsrapport 2014-2015

Publiserer mer i prestisjetidsskrifter (Paraplyen april 2014)

NHH-kvinner publiserer mer (Paraplyen april 2013)


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive