Mette Bjørndal med i utvalg om sentralbankloven og styringen i Norges Bank

NHH-professor ved Institutt for foretaksøkonomi, Mette Bjørndal, er med i det nyoppnevnte ekspertuvalget som skal vurdere sentralbankloven og styringen i Norges Bank.

27.04.2015 - Red.


Utvalget, som er satt ned av Finansdepartementet, skal ledes av tidligere finansråd og sentralbanksjef Svein Gjedrem. Han er professor II ved NHH, i delt stilling mellom Institutt for foretaksøkonomi og Institutt for samfunnsøkonomi.

Utvalget skal legge til grunn gjeldende retningslinjer for pengepolitikken og ta hensyn til Norges Banks ansvar for forvaltningen av Statens pensjonsfond utland (SPU) i sitt arbeid.

- Regjeringen styrker kontroll- og styringssystemet i Norges Bank gjennom de forslagene som fremmes i en egen lovproposisjon i dag. En bredere gjennomgang av Norges Banks styringsstruktur forutsetter større endringer i sentralbankloven. Derfor setter vi ned et eget utvalg som skal vurdere sentralbankloven og styringen i Norges Bank, sier finansminister Siv Jensen.

Norges Bank har gjennomgått store endringer siden gjeldende sentralbanklov ble vedtatt i 1985. Retningslinjene for pengepolitikken er blitt endret, og finansiell stabilitet har fått økt vekt i bankens ansvarsområde. Forvaltningen av SPU er blitt en vesentlig del av virksomheten.

- Selv om loven har gjort det mulig å videreutvikle Norges Banks virksomhet på en god måte, er lovteksten på enkelte punkter ikke fullt ut i takt med dagens virkelighet. I lys av de endringene som er skjedd mener jeg derfor det er riktig å sette ned et utvalg som skal vurdere loven og styringsstrukturen i banken, sier finansminister Siv Jensen.

I arbeidet må utvalget ta hensyn til Norges Banks ansvar for forvaltningen av SPU. Utvalget skal legge retningslinjene for pengepolitikken til grunn for sine vurderinger.

Utvalget skal avlevere rapporten sin innen 10. april 2017.

Medlemmer

I tillegg til Svein Gjedrem og Mette Bjørndal har utvalget disse medlemmene:

- ekspedisjonssjef Jan Bjørland, Oslo
- konserndirektør Kari Olrud Moen, Oslo
- høyesterettsdommer Kristin Normann, Oslo
- juridisk direktør Marius Ryel, Oslo
- siviløkonom Arne Skauge, Bærum
- stabssjef Anders Vredin, Väsby


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive