Fem innstegsstillinger forbeholdt NHH: - Vi skal vurdere dette nøye

NHH har mulighet til å benytte seg av fem av de 185 innstegsstillingene som regjeringen har fordelt på universitet- og høyskolesektoren.

10.04.2015 - Astri Kamsvåg


NHH er den eneste institusjonen utenom de åtte universitetene som har fått mulighet til å benytte seg av ordningen i denne omgang.

- Regjeringen åpner nå opp for at NHH kan benytte seg av denne nye stillingskategorien, hvis vi ønsker det. Det følger imidlertid ingen midler med stillingene, sier Gunnar E. Christensen, viserektor for fagressurser ved NHH.

Det som er nytt med denne nye stillingskategorien er at innstegsstillingene har en varighet på seks-sju år. - Vi skal studere forskriften nøye og så vurdere om vi kommer til å benytte oss av muligheten til å ansette i disse langvarige midlertidige stillingene, sier Christensen. - Vi må se innstegsstillingene opp mot utlysning av faste stillinger (professor og førsteamanuensis) eller ordinære postdoktorstillinger. I noen tilfeller vil vi kanskje være bedre tjent med å ansette i fast stilling, mens andre ganger kan en slik langvarig midlertidig stilling være hensiktsmessig, utdyper Gunnar E. Christensen.

Konkurransedyktig rekruttering internasjonalt

Han sier at NHH i utgangspunktet er positiv til ordningen med innstegsstillinger og ser ordningen som et nyttig virkemiddel i arbeidet med å rekruttere vitenskapelig ansatte med solid kompetanse og potensiale til å gjøre seg faglig gjeldende i internasjonal sammenheng. NHH har lenge lyst ut og promotert ledige stillinger på internasjonale jobbmarkeder. I jakten på unge talenter fremstår såkalte «tenure track» stillinger som den vanligste og mest attraktive stillingstypen. For å være en attraktiv arbeidsgiver også på internasjonale jobbmarkeder, er det viktig å kunne tilby samme stillingstyper som det fremragende kandidater tilbys av de beste institusjonene.

Mer attraktiv karrierestart

I pressemeldingen som Kunnskapsdepartementet sendte ut tidligere denne uken står det at Regjeringen har bestemt at 300 talentfulle unge forskere skal ansettes ved landets universiteter og høyskoler. De er del av en prøveordning der målet er å tilby talenter internasjonalt konkurransedyktige betingelser og en forutsigbar karriereutvikling. I første omgang fordeler regjeringen 185 stillinger. Stortinget har vedtatt en prøveordning med såkalte innstegsstillinger, fra utlandet kjent som «tenure track». Det betyr at unge forskere blir ansatt på åremål. Dersom de fyller gitte krav når åremålet går ut, kan de få fast stilling. Hensikten er å stimulere til en mer attraktiv karrierestart for forskningstalenter. En ønsket positiv bivirkning er mindre midlertidighet.

Les mer
Ny HiOA-rektor vil ikke ha de nye forskerstillingene (På Høyden 9. april 2015)

UiB får 35 rekrutteringsstillinger fra departementet (På Høyden 8. april 2015)

Forskningstalenter skal rekrutteres (pressemelding fra Kunnskapsdepartementet 8. april 2015)


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive