Disputas: Bedrifter i økonomiske nedgangstider

Eirik Sjåholm Knudsen disputerer for doktorgraden ved NHH tirsdag 18. november med avhandlingen "Firms in Recessions".

06.11.2014 - Red.


Økonomiske nedgangstider studeres stort sett på aggregert nivå med fokus på hvordan BNP, konkursfrekvenser, sysselsetting og andre aggregerte størrelser endrer seg. Dette gjør at vi vet relativt mye om de overordnede effektene av krisen på norsk næringsliv, men også at vet vi overraskende lite om mer spesifikke effekter av slike kriser på bedrifter.

Med avhandlingen «Firms in recessions» prøver Eirik Sjåholm Knudsen å gjøre noe med dette kunnskapsvakuumet. Sentralt i dette arbeidet er en spørreundersøkelse han utførte høsten 2010 blant 5000 norske bedrifter om effektene av finanskrisen 2008-09 og den påfølgende nedgangstiden. Svarene ble koplet med regnskapstall og annen offentlig statistikk som sammen dannet et unikt datasett som gjorde det mulig å fange opp en rekke nyanser rundt hvordan krisen påvirket bedrifter, og hva de gjorde for å møte utfordringer og muligheter som oppstod.

I store trekk indikerer funnene fra avhandlingen at bedrifters produktivitetsutvikling, som til syvende og sist er det som påvirker deres konkurranseevne, blir påvirket av nedgangstider på flere måter samtidig. Fall i etterspørsel reduserer bedriftenes kortsiktige produktivitet ved at kapasitetsutnyttelsen faller, mens det stimulerer langsiktig produktivitet ved å ha en positiv effekt på bedrifters investeringer i menneskelige og organisatoriske ressurser. Samtidig tvinger problemer med finansiering en rekke bedrifter til å kutte i investeringer i FoU og innovasjon, noe som kan skape langsiktige konkurranseulemper for selskaper som har innovasjon som en viktig konkurranseparameter.

Veiledningskomite
Hovedveileder professor Lasse B. Lien, Norges Handelshøyskole

Biveileder professor Peter G. Klein, University of Missouri

Tid og sted
Karl Borchs Auditorium NHH, tirsdag 18. november 2014
Prøveforelesningen starter klokken 11:15 og disputasen klokken 13:15.

Tema for prøveforelesning: "Strategic behavior of firms in external crisis situations".

Mer informasjon
Eirik Sjåholm Knudsen (f. 1985) er stipendiat ved Institutt for strategi og ledelse, NHH. Han har bachelor- og mastergrad fra NHH, i tillegg til en bachelorgrad i sammenliknende politikk fra UiB. Knudsens doktorgrad inngår i forskningsprogrammet Krise, Omstilling og Vekst ved NHH.

Eirik Sjåholm Knudsen
Foto: Manøver

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive