Lærer globalt lederskap på NHH

Tirsdag morgen ble første samling på Global Leadership Programme avviklet på NHH. «Hvordan skal vi utøve ledelse i et kulturelt mangfold?», var spørsmålet.

18.03.2014 - Tekst: Sigrid Folkestad Foto: Lene Bjånesøy Engh


Programmet gir forskningsbasert kunnskap og gode, praktiske råd fra ledere som jobber internasjonalt. Hele femti deltakere har meldt seg på programmet som strekker seg over seks samlinger, i vår og høst.

Badetøy på politikermøte?

Bergen Næringsråd og NHH har satt sammen ett tema for hvert frokostmøte, med foredrag og diskusjoner. Alt foregår på engelsk.

Etter frokostservering og innledning av Solveig Holm fra Bergen Næringsråd og James Hosea fra NHH, var det duket for foredrag og debatt.

Seniorkonsulent og spesialist på lederutvikling i AFF Atle Jordal åpnet programmets første frokostmøte med foredraget «How should we manage and lead cultural diversity?». Han har i flere tiår jobbet med lederutvikling i internasjonale selskaper.

Jordal mener nordmenn og norske ledere som er ferske i utlandet har mye å lære. Selv om vi i møte med folk fra andre kulturer har gode intensjoner og oppfører oss på en hyggelig måte, blir det ofte ikke forstått slik vi tror og håper.

- I Norge har vi en innstilling som lett gjør oss kontekstblinde, sa Jordal, og refererte til en historie der en gruppe politikere skulle ha et møte i Italia.

- Stortingspolitikerne stilte i shorts og sa at det var en praktisk løsning fordi de hadde tenkt seg på badetur etter møtet. De ville helst slippe å dra tilbake til hotellet for å skifte. De italienske politikerne som ventet dem ville aldri forstått en slik tankegang, og den pinlige situasjonen ble avverget, fortalte Jordal.

Nordmennene mente ikke å fornærme noen, men det ville blitt oppfattet som meget frekt å stille i shorts på et offisielt politikermøte.

Øk din sosiale sensitivitet

Hvis jeg kal komme med noen anbefalinger, sa Jordal på slutten av foredraget, så vil jeg si følgende:

- Kjenn din egen kultur (og rariteter), øk din sosiale sensitivitet. Det er nødvendig å bli flinkere til å lese andre mennesker. Vær oppmerksom på kontekst, og det siste: respekt, respekt, respekt.

Husk, sa Jordal, at bagateller kan få store konsekvenser. Derfor må nordmenn bli flinkere til å se etter hint i sosiale og profesjonelle sammenhenger, for å styre unna ubehageligheter og misforståelser.

­- Fra Bergen leder vi en organisasjon som er spredt over hele verden, sa Kathleen Mathiesen, HR direktør i DOF Subsea, en av verdens ledende leverandører av undervannstjenester til olje- og gassindustrien.

Mathisen viste til eksempler på hvordan DOF har håndtert kulturelle forskjeller og hvordan et slikt selskap kan sikre at flere tusen ansatte beveger seg mot samme mål.

- For vår det var det avgjørende at vi fikk etablert tydelige lederskapsprinsipper som forteller hva du kan forvente av selskapet og vice versa. Som en del av dette, har vi avklart hva vi ønsker med kulturell ledelse, som sannsynligvis er det mektigste lederskapsverktøyet en har.

I DOF Subsea utviklet de en «uniform» måte å lede på.

- Vi har implementert et globalt system, som møtte litt motstand i begynnelsen. Å jobbe med kulturell diversitet kan være svært krevende. Det er tungt materiale, og det finne absolutt ingen raske løsninger.


GLP - Global Leadership Programme

Lederprogrammet består av seks samlinger. Samlingene skal holdes i det nye Kristian Gerhard Jebsen-senteret på NHH. Blant forelesere fra NHH finner vi Guttorm Schjelderup og Lars Jakob Tynes Pedersen. På hver samling vil det i tillegg delta en leder fra næringslivet i Bergen og omegn som kan dele av sine erfaringer. På slutten av de 2 timers samlingene vil det bli tid til spørsmål og diskusjon blant deltakerne. På Bergen Næringsråd sine sider finner du program og påmelding til Global Leadership Programme

Seniorkonsulent Atle Jordal i AFF
Et femtitalls personer i bergensregionen følger Global Leadership Programme, i regi av Bergen Næringsråd og NHH. Innledere og ansvarlige for samlingen, James Hosea fra NHH og Solveig Holm fra Bergen Næringsråd, til venstre.
Kathleen Mathisen, HR direktør i DOF Subsea

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive