Symposium avsluttet "Language and Law"- kurs

Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon tok i bruk det nye Jebsensenteret for å avholde konferansen «Language and Law, Practical and Theoretical Approaches» lørdag 3. mai.

05.05.2014 - Red. / FSK


Konferansen markerte avslutningen for et nytt 15 ECTS nettbasert kurs på masternivå i juridisk fagoversettelse (JurDist) som hadde oppstart i august i fjor.

Juridisk fagoversettelse

JurDist ble utviklet av medlemmer i fagstaben ved FSK med midler fra Norgesuniversitetet og tilbudt gjennom NHH Executive. «Dette er det eneste tilbudet på masternivå i Norge som gir kompetanse i juridisk fagoversettelse til og fra norsk» sier prorektor Sunniva Whittaker, som er initiativtaker til nettkurset. JurDist ble tilbudt på fransk, spansk og tysk. Undervisningen har foregått på nettet med synkron undervisning en gang i uken. Studentene er bosatt i flere land (Australia, Frankrike, Spania og Tyskland).

Da JurDist ble annonsert våren 2013, var interessen stor, noe som viser at det er et reelt behov for den type tilbud blant oversettere.

Språk og juss

Juridisk oversettelse blir ofte sett på som spesielt krevende. Rettskulturene i ulike land kan være svært forskjellige. Oversetterens oppgave er da å velge en hensiktsmessig tilnærming for å formidle innholdet i et juridisk dokument fra et språk til et annet. Formålet med konferansen var å belyse problemene som ofte oppstår i tilknytning til juridiske oversettelser.

«Med Jan Engberg fra Universitetet i Århus og Rosario Martín Ruano fra Universitetet i Salamanca lyktes vi i å få to internasjonalt profilerte oversettelsesforskere til Bergen som har juridisk oversettelse som sitt fagfelt», sier Whittaker. Mens disse to hadde et teoretisk perspektiv i sine innlegg, valgte advokat Florian Paintner fra Landshut i Tyskland og Frédéric Houbert fra Universitetet i Le Havre og Cergy-Pontoise i Frankrike en mer praktisk innfallsvinkel.

Konferansen ble filmet og opptakene vil bli gjort tilgjengelig for de JurDist-deltakerne som ikke hadde anledning til å komme til Bergen. Jebsensenterets teknologiske utstyr kom dermed godt til nytte.

Frédéric Houbert fra Universitetet i Le Havre og Cergy-Pontoise sammen med prorektor Sunniva Whittaker

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive