- Reduser presset til å skvise ut mer olje

- Oljedirektoratet kan redusere deres press på oljeselskapene til å skvise mer olje opp av stadig tørrere oljefelt, sa professor Knut Einar Rosendahl da han innledet årets BEEER-konferanse på NHH.

12.05.2014 - Sigrid Folkestad Foto: Helge Skodvin


Knut Einar Rosendahl er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og har i mange år forsket på energi og klimapolitikk. Han var invitert for å holde en av hovedtalene på BEEER-konferansen, som i år avvikles på det nye Jebsen-senteret.

Helt innledningsvis refererte Rosendahl til de siste delrapportene fra FNs klimapanel, som blant annet beskriver utviklingen av klimagassutslipp fram mot 2100 og hva som skal til for å begrense den globale oppvarmingen til to grader. Rapporten sier uttrykkelig at verden må gjøre en helomvending, og klimatiltak må iverksettes i alle land.

Klimatiltak er også tema for en artikkel Rosedahl har skrevet sammen med flere forskerkolleger, der han studerer effektene på globale utslipp dersom Norge legger om petroleumspolitikken og kutter i oljeproduksjonen.

Ett av forslagene Rosendahl presenterte på konferansen første dag er å unnlate å hente ut de siste dråpene av norske oljefelt. Et annet policy-forslag han presenterte på BEEER var å introdusere en skatt per oljefat som reflekterer de globale klimakostnadene.

Olje versus klima er et tema NHH-professor Gunnar S. Eskeland har ønsket å bruke i kveldens paneldebatt kl. 1800, der blant andre FN-rådgiver Kjetil Lund og professor Klaus Mohn stiller.

I morgen fortsetter Bergen Economics of Energy and Environment Research Conference. Se programmet her

Rosendahl i samtale med professor Derek Bunn fra LSE. Han er BEEER-konferansens andre hovedtaler. Til høyre er professor emeritus Einar Hope, NHH.
Førsteamanuensis ved NHH Endre Bjørndal, stipendiat Patrick Narbel og innleder Torben Mideksa fra Universitetet i Wien.
Professor Klaus Mohn skal debattere oljepolitikk og klimatiltak i kveldens paneldebatt kl. 1800, på Jebsen-senteret.

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive