Kunsten å slappe av

Therese Kobbeltvedt (Foto: Eivind Senneset)

Sommertid: August er høysesong for samlivsterapeuter og psykologer. Hvorfor klarer vi ikke å nyte ferien, spør førsteamanuensis Therese Kobbeltvedt i BT 12. juli.

14.07.2014 - Therese Kobbeltvedt


Sommerferie! Ingenting er vel bedre enn en lang, sammenhengende periode - totalt fri fra jobb og forpliktelser. Hele året har vi drømt om å kjenne skuldrene senke seg og hjertet slå bedagelig, mens tankene vandrer. Å kunne nyte duften av blomster og det skjønne glimtet i øynene til ens kjære. Så herlig, men likevel så vanskelig.

August er høysesong for samlivsterapeuter og psykologer, nesten bare slått av den traumatiske, årlige medarbeidersamtalen, og etterdønningene av julebordsaffærene.

Ferien er i utgangspunktet en kabal som ikke går opp, ettersom barn har mer ferie enn voksne. En slik samfunnsutfordring stiller krav til kreativitet, økonomi, og planlegging. Det trengs ofte flere voksne for å dekke opp feriebehovet. Besteforeldre eller andre personer vi stoler på blir en etterlengtet ressurs.

Det er ikke gitt at den dyreste ferien gir den beste opplevelsen, men det er naturlig at en svært dyr ferie, vil bidra til høye forventninger. Strekker vi oss unødig langt økonomisk for å tilfredsstille høye feriekrav, kan de høye forventningene i seg selv bidra til en ferierisiko.

Dersom det er sykdom eller spedbarn i familien, kan ferieforventningene med fordel justeres noe ned. Det er helt greit å inkludere en dose generell slitenhet i ferieprospektet. De senkede forventningene vil i seg selv kunne trekke opp den opplevde ferietilfredsheten. Slik kan en bare ved å justere forventningene oppnå en endret feriekvalitet, helt gratis!

Barnedemokratiet er kommet langt i Norge. Selv små barn kan uttrykke preferanser, spesielt om transportmidler og reisefølge de har kjennskap til. Det er alltid en god idé å lytte til barnas ferieønsker. Man kan bli overrasket over hva som står høyt i kurs hos de ulike aldersgruppene. For noen kan det være ønske om å feriere med en spesiell venn, for andre er det en destinasjon som er attraktiv, mens andre setter spesielle aktiviteter høyt.

De aller fleste barn vil oppleve overnattingsbesøk som en meget attraktiv ferieaktivitet. Dette koster lite penger, og frigjør foreldreressurser hos familier etter tur.

1 av 3 nordmenn bruker mer penger enn planlagt på ferie, viser en undersøkelse fra analysebyrået Epinion. Ingen andre nasjonaliteter bruker mer penger på ferie enn oss, ifølge undersøkelsen.

Tro ikke at du må oppfylle alle barnas ferieønsker. Noen ønsker bærer mer preg av å være fantasier om noe fantastisk og uoppnåelig. Det er sunt å bevare uoppnåelighet i barnas liv, det er det som nærer kreativitet og innovasjon. Disse egenskapene er viktige mestringsstrategier når livet på et eller annet tidspunkt butter imot. Det er ingen ideell barndom å aldri oppleve en skuffelse eller brutt forventning, da blir man ikke trent på å håndtere naturlig friksjon i livet. Foreldre gjør lurt i å senke både skuldre og forventninger, og de fleste situasjoner kan håndteres med godt humør og positivitet.

Barn takler at ting ikke går helt som planlagt, så lenge man gjør det beste ut av situasjonene etter hvert som de oppstår. Det er ikke foreldres jobb å sørge for en perfekt barndom, spesielt ikke i ferien.

I selve ferien er det gjerne parforholdet og familieforholdet som står for en prøve. Dette gjelder spesielt for travle familier som sjelden tilbringer mye tid sammen, og til daglig har god plass og mye frihet, mens de i ferien lever tett sammen over lang tid. Dersom ferieplanleggingen har vært god på å avklare behov, forventninger og logistikk, kan det meste løses.

En spesiell utfordring i feriesammenheng er tenåringen. I denne aldersgruppen er venner mer betydningsfullt enn familien, og dette må foreldre ta innover seg. Mange situasjoner vil oppleves kleine for tenåringen, og internett kan være ekstremt viktig for denne aldersgruppen, som nærmest kan føle at en arm eller et ben mangler ved å frarøves sin kontakt med nære venner. Dersom internett er vanskelig å fremskaffe, bør man legge til rette for besøk på en internettkafé, eller telefonkontakt. Det kan være vanskelig å huske for voksne, hvordan det var å være tenåring, spesielt fordi de voksne i dag ikke hadde tilgang til internett i sin ungdomstid. I dag er internett nødvendig, slik var det ikke før.

Dersom familier med og uten barn skal feriere sammen, er det vesentlig for en vellykket ferieavvikling at premissene for ferien blir avklart i god tid. For noen henger ferien sammen med høyt alkoholforbruk. Dette er imidlertid en dårlig egnet feriestrategi dersom man er på familieferie med barn, svigerfamilie, har et sviktende parforhold eller en familiekonflikt. Barna blir utrygge, dårlige relasjoner blir forsterket og i de fleste tilfeller vil ting bli sagt og gjort som forringer hele ferieopplevelsen for samtlige involverte.

For dem som er arbeidsledige, nylig har gått konkurs, er trygdet eller ufør, krever ferieplanleggingen ekstra kreativitet. Hjemmeferie kan være et sterkt undervurdert alternativ, dersom økonomien ikke tillater en omfattende ferieutgift. Kortreiste fornøyelser kan være hovedingrediensen og det lokale turistkontor kan hjelpe med å oppdage ukjente perler i nærmiljøet. Ferieformen kjennetegnes av lave forventninger, og dermed høy sannsynlighet for å bli positivt overrasket. Vi bør ikke undervurdere betydningen av lave økonomiske bekymringer for den gode feriefølelsen.

Etter ferien er det fristende å skryte uhemmet av sin selvvalgte ferieform, og føyse alle skuffelser og frustrasjoner under teppet. Men vi kan lære mye om våre egne og andres preferanser ved å være mest mulig ærlig med oss selv om vår reelle ferieopplevelse. Da snakker vi altså ikke om den ferieopplevelsen som skildres på Facebook, men om feriefølelsen som den enkelte kjenner i sitt hjerte.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive