Viktig med balanse mellom studier og fritid

Frøystein Gjesdal og Tore Vamraak (Foto: Odd Mehus)

- Eg ve te Bergen, ve te Bergen med det samme, synger UKEkoret trippende inn i aulaen. Dette er et tegn på at studentene er tilbake, og at et nytt akademisk år sparkes i gang.

12.08.2014 - Martin Hoang Nguyen Foto: Odd Mehus


Et hav av spente og nervøse ungdommer fylte aulaen mandag formiddag. Tradisjonen tro skal nesten 500 nyankomne immatrikuleres, og med et håndtrykk med rektor bli forvandlet til NHH-studenter.

En av disse er Joachim Aae (19) fra Orkanger i Sør-Trøndelag. Han har deltatt i forkurset i matematikk og har allerede fått et forsmak på Per Manne og hva NHH har å tilby.

- Alt lover godt. Det er annerledes enn det jeg har vært borti fra før, alt er spennende og nytt, forteller Aae.

Joachim Aae (Foto: Odd Mehus)
Joachim Aae (19) ble med dette håndtrykket forvandlet til en NHH-student.

Ikke bare fag og studiepoeng

I sin velkomsttale til studentene påpekte rektor Frøystein Gjesdal at NHH handler om mye mer enn bare forelesninger og lesesalen.

- NHH har et av Norges beste studentmiljø, og det er viktig å balansere mellom fag og personlig interesser, oppfordret Gjesdal studentene.

Og det er kanskje også det den kommende studenten Aae, som selv driver med musikk, kommer til å gjøre.

- Jeg har store forventninger til NHH, og det ser ut til å være store muligheter til å ha mye gøy og samtidig drive seriøst med studiene, sier Aae.

Det å engasjere seg i studentforeningen og samtidig oppnå gode akademiske resultater er ikke motsetninger. Gjesdal trakk frem Peder Engesæth i talen sin, en student ved NHH som nettopp har klart å balansere mellom fag og personlig interesser. Han ble kåret til årets økonomistudent før sommeren.

- For meg har ikke studentforeningen vært en jobb, det har vært fritid. Det eneste jeg har måtte kutte for å få tid til både studier og NHHS er dødtiden, siterte Gjesdal Engesæth.

Invester i humankapital

- Å starte på NHH er en ny æra i deres liv. Denne beslutningen tok noen for mange år siden, andre nå denne sommeren. Felles for dere alle er at dere har kommet inn på landets mest attraktive skole, og dere har de beste forutsetningene for å klare studiene. Slik åpnet årets hovedtaler, statssekretær Tore Vamraak.

Det er likevel mørke skyer i horisonten.

- Vi lever i en stadig mer globalisert verden, og møter stadig sterkere global konkurranse. Vi må investere i humankapital for å hevde oss, mente Vamraak og oppfordret studentene til å ta studiene på alvor.

- Det er en misforståelse at oljen er vår største formue. Oljefondet utgjør om lag åtte prosent av vår samlede formue, mens humankapital utgjør 80 prosent, fortsatte han.

Selv om det er viktig å investere i kunnskap og humankapital hadde Vamraak likevel en siste oppfordring til studentene:

- Ikke bli fagidioter. Bruk tid med studentforeningen og andre studenter. Det er minnene og erfaringene fra NHH du sitter igjen med når går ut.

Engasjer deg

Også leder for studentforeningen, Dina Mikalsen, oppfordret studentene til å engasjere seg. Hun påpekte at Nord-Europas største studentdrevne konferanse, NHH-Symposiet, Norges største studentidrettsfestival, Bergen Challenge, og Vestlandets nest største kulturfestival, UKEN, ikke hadde vært mulig uten at hver enkelt student engasjerte seg.

- Hvis vi studenter engasjerer oss, er det ingenting vi ikke kan få til. Det er mange studenter som står bak hvert enkelt arrangement som arrangeres her på NHH, sa Mikalsen.

- Nyt tiden din på NHH, ta vare på vennene du får. De vil vare i 50 år fremover, avsluttet Mikalsen.

Sangria bidro med å løse opp stemningen i aulaen.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive