Minneord: Odd Nordhaug

Odd Nordhaug (Arkivfoto)

Professor Odd Nordhaug gikk bort 16.september 2013 i en alder av 60 år.

18.09.2013 - Red.


Odd Nordhaug var en markant personlighet med et bredt virkefelt: som forsker var han kreativ og uredd, som bok- og tidsskriftredaktør var han meget ryddig og faglig solid, som kollega var han raus og hadde sterk rettferdighetssans.

Nordhaug var født og oppvokst i Oslo. Han var utdannet som siviløkonom NHH, cand.polit. med hovedfag i sosiologi fra Universitetet i Bergen og var dr.philos. fra Universitetet i Oslo. I studiedagene skaffet han seg allsidig arbeids- og miljøerfaring ved å jobbe som dørvakt, lagerarbeider, bartender, Nordsjø-arbeider, sjåfør, sjauer, produksjonsarbeider, freelance-journalist og kursleder i fagbevegelsen. Etter avtjent militærtjeneste i marinen, var han NAVF-stipendiat ved Universitet i Bergen fra 1981-83. I 1984 begynte han å arbeide ved NHH, og ble utnevnt til professor i 1992.

Ved NHH var Nordhaug blant annet dekan, instituttstyrer og varastyrer. I tillegg var han professor II ved Handelshøyskolen BI i Oslo og gjestende professor ved Wharton School (University of Pennsylvania) og Copenhagen Business School.

Nordhaug var en uvanlig produktiv forsker. Han utga over 100 bøker i Norge, USA, England og Danmark, og publiserte mer enn 300 vitenskapelige artikler.

Spennvidden til Nordhaugs vitenskapelige produksjon er enorm og omfatter bidrag til mange ulike fagfelt deriblant retorikk, etikk og utdanningssosiologi. En betydelig del av hans vitenskapelige produksjon kan betegnes som banebrytende. Dette gjaldt særlig innenfor fire områder.

I) Fra slutten 1980-tallet var hans lærebøker om strategisk personalledelse pensum ved NHH og de fleste av landets økonomisk-administrative høgskoler.

II) I 1993 utga han boka "Human Capital in Organizations: Competence, Training, and Learning" på Oxford University Press. Blant annet inneholder boka en tilnærming til en etter hvert hyppig sitert klassifisering av bedrifters kompetanser.

III) På slutten av 1990-årene var Nordhaug en pioner på feltet kryss-nasjonal institusjonell teori. Gjennom en serie med artikler i topp rangerte vitenskapelige journaler utfordret Nordhaug og hans kollegaer lettvinte kulturelle forklaringer på forskjeller mellom land i måten ledelse utøves på.

IV) Sammen med kollegaer utga han i henholdsvis 2003 og 2013 to bøker om ledelse i multinasjonale selskaper på internasjonale forlag der teori og case utfyller hverandre på en pedagogisk særdeles effektiv måte. Så vel som i Norge er bøkene pensum i flere land som Tyskland, Sverige, Storbritannia og Canada.

Nordhaug var svært aktiv når det gjaldt å oppmuntre og inspirere kollegaer til å publisere sin forskning. I tillegg til at han redigerte en rekke antologier, var han fra 1996 sjefredaktør for Beta: Scandinavian Journal of Business Research. Uten disse kanalene hadde mange yngre forskere aldri kommet i gang med sine karrierer.

Ut over hans mange akademiske verker, utga Nordhaug helt andre typer litteratur. Han var humorist og skrev to herlige bøker som inneholdt samlinger av «perler» fra norsk eksamensprosa. Andre bøker avspeilte hans interesse for politikk, skjønnlitteratur og eksotisk kokekunst. I 2007 debuterte han skjønnlitterært med romanen «Kandinskys sorte oval» under forfatternavnet O.N. Alfsen.

Nordhaug publiserte også et stort antall kronikkartikler, debattinnlegg og populærfaglige bidrag i dagspressen. Han ble også mye brukt som foredragsholder på konferanser og seminarer i Norge, samt i USA, Tyskland, Frankrike, Argentina, Spania, Danmark, Finland og Sverige.

Nordhaugs allsidige akademiske interesser medførte at han ble brukt som opponent i doktordisputaser i organisasjonsfag, statsvitenskap, sosialantropologi, pedagogikk, sosiologi og medisin.

Nordhaug satt i en rekke bedriftsstyrer, blant annet som styreleder i Bergensavisen og styremedlem i NRK og SNF. Han hadde ulike styreverv i Norges forskningsråd sammenhengende siden 1996, senest som leder for Nasjonal Fagkomite i Samfunnsvitenskap.

I tillegg til at Nordhaug var høyt ansett av kollegaer for hans vitenskapelige meritter, førte hans humoristiske sans til at han var en svært populær kollega både i hverdagen og i festlige sammenhenger.

Tapet av Odd Nordhaug er tungt for alle i NHH-miljøet. Våre tanker går til hans kone, barn og barnebarn.

Venner og kollegaer ved NHH


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive