Klart for forskningsfest i Bergen

Hav og vann er temaet for Forskningsdagene som starter denne uken. NHH bidrar på en rekke arrangementer.

17.09.2013 - Øyvind Torvund


- Det finnes vel knapt et tema som passer Bergen bedre. Her lever vi med vann på alle kanter, sier leder for Forskningsdagene, Mildrid Kyte.

Festivalen arrangeres fra 18. til 29. september. De fire hovedarrangementene er Forsker Grand Prix, Forskningstorget, Forskningsdagene UNG og Foredrag & debatt.

Torsdag 19. september skal NHH-stipendiat Berit Sund i ilden under årets Forsker Grand Prix. Her konkurrerer hun mot ni andre stipendiater. Forskerne får fire minutter på seg til å engasjere både publikum og jury. De to beste går videre til den nasjonale finalen i Oslo 29. september.

- Forsker Grand Prix er alltid et høydepunkt. Publikum og en kjendisjury avgjør hvem som kommer videre til finalen. Her er det høy temperatur, og et imponerende nivå på deltakerne, sier Kyte.

Fredag 20. september og lørdag 21. september er det Forskningstorg på Festplassen, der også NHH naturligvis blir å finne. Her kan man blant annet delta i et eksperiment som er utviklet i samarbeid med The Choice Lab. Fredag er Forskingstorget åpent for 6. og 7. klassinger i Bergen, mens det på lørdag er åpent for hele familien. Lørdag er det åpent fra 11.30-16.00.

Lørdag 21. september blir det også foredrag med professor Victor Norman om Norsk skipsfart. Denne næringen er igjen i vanskeligheter, men i foredraget vil Norman ta opp hva det er som gjør at norsk skipsfart historisk sett har overlevd krise etter krise. Foredraget blir holdt klokken 14 på Litteraturhuset.

Tirsdag 24. september skal Alexander Cappelen holde foredrag om risiko og ulikheter. Risiko er en viktig kilde til ulikhet i samfunnet. Hvordan skal vi håndtere denne typen ulikhet? Hvem bør ha ansvar for dem som kommer uheldig ut etter å ha valgt risikable investeringer eller en risikofylt livsstil? Dette er to av spørsmålene Cappelen vil drøfte under foredraget. Foredraget blir holdt klokken 19.30 på Litteraturhuset.

Det blir daglige foredrag på Litteraturhuset fra lørdag 21. september til torsdag 26. september. Kyte kan love et variert program.

- Det skjer veldig mye spennende forskning på hav og vann her i byen. Fisk, sjøfart og været er temaer som er naturlige. Samtidig prøver vi å hente frem noen koblinger som folk kanskje ikke er så klar over. Vil du vite mer om hvilken rolle vann spiller i religion, eller høre om en bergensk kaptein sine erfaringer med sjørøvere, så må du sjekke ut programmet vårt, sier Kyte.

Onsdag 25. september blir det arrangert seminar om åpent tilgjengelig forskning. I forskningsmeldingen sier regjeringen at de vil kreve at alle vitenskapelige artikler som er helt eller delvis offentlig finansiert gjøres åpent tilgjengelig. NHH er medarrangør for seminaret, som skal diskutere hvilke konsekvenser dette får.

Fredag 27. september er det Forskningsdagene UNG på Studentsenteret. Dette er et arrangement rettet mot elever og lærere i den videregående skolen. Her vil NHH være på plass med den samme forskningsstasjonen som på Festplassen helgen før. I tillegg blir det en rekke foredrag på Studentsenteret denne kvelden. Professor Helge Thorbjørnsen er blant dem som skal holde foredrag.

På nettsidene til Forskninsdagene i Bergen får du full oversikt over programmet: http://www.forskningsdagene.no/fylke/?Hordaland

Følg også Forskningsdagene på sosiale medier:

Facebook: https://www.facebook.com/#!/ForskningsdageneBergen

Twitter: https://twitter.com/forskningbergen


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive