FIBE: Kreativitet utenfor oljebrønnen

Melissa Schilling

Hva driver innovatører og hva skal en satse på i fremtiden? Er det mulig å skape en kultur for innovasjon og motivasjon? I januar 2014 vil FIBEs foredragsholdere gi noen anbefalinger.
In English

20.11.2013 - Sigrid Folkestad


Tittelen på FIBE-konferansen «Etter den siste olje»henspiller på situasjonen Norge vil stå overfor når oljens betydning som økonomisk drivkraft avtar. Den gir en pekepinn på de utfordringer som plenumsforedragene vil belyse: Hvordan skape en kultur som sikrer kreativitet og innovasjon? Hvordan foretar bedrifter diversifiseringsbeslutninger? Hvordan motivere og stimulere økonomisk atferd?

Konferansen i sin helhet favner imidlertid bredere enn tittelen antyder og vil ikke handle om hva vi skal tjene penger på når oljen tar slutt, understreker leder i FIBE-komiteen Sigurd Villads Troye, professor ved Institutt for strategi og ledelse.

Kultur som fostrer innovatører

- Åpningsforedraget med professor Melissa Schilling handler blant annet om å skape en kultur for innovatører og innovasjon, sier Troye.

Schilling er professor i ledelse og organisasjon ved New York University Stern School of Business. Hun har tidligere vært førsteamanuensis ved Boston University (1997-2001) og gjesteprofessor ved INSEAD. Schilling er invitert til FIBE i januar for å presentere foredraget Wellsprings of Creativity: How structure and culture foster innovators and innovation.

- Schilling har en meget imponerende forskerkarriere.

Det er forskning på innovasjon og strategi som har gitt henne høy status i akademia, og det er forskning på dette feltet som også innbrakte henne prisen National Science Foundation's CAREER Award på 405 000 dollar.

Eggene - i hvilken kurv?

Ett av spesialforedragene er det professor ved Institutt for strategi og ledelse Lasse Lien som står for.

- Han vil snakke om diversifiseringsbeslutninger i sitt foredrag Which baskets should eggs be put in? - How enterprises make diversification decisions.

Liens spesialområder er strategisk analyse, konkurransefortrinn, konsernstrategi, diversifisering, ekspansjonsbeslutninger og strategisk ledelse.

- Dette handler om ikke å satse alt på én hest, iallfall ikke hvis det er en gammel hest, sier FIBE-lederen, og hvis denne gamle hesten er olje, så bør en kanskje tenke nytt og da er spørsmålet: hvilken hest skal en sa satse på og kan vi bruke opparbeidet kompetanse på andre felt.

Innsats i jobben

Professor Ola Kvaløy, Universitetet i Stavanger presenterer foredraget The behavioral economics of incentives and motivation.

Sammen med professor Mari Rege ved UiS, mottok nylig Kvaløy ni millioner kroner fra Norges Forskningsråd for å forske på hva som motiverer folk til innsats i jobben. Blir vi motivert av prestasjonsbasert lønn eller er det andre faktorer som øker innsatsen og gjør oss mer motiverte? prosjektet startet opp tidlig i høst.

12. desember 2013 er endelig frist for påmelding til FIBE 2014 og også frist for registrering og innsending av forskningsbidrag, sammendrag og påmelding til fagpriskonkurransen.

FIBE-konferansen blir holdt for 31. gang ved NHH i Bergen fra 9. til 10. januar 2014.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive