Kandidater ved rektorvalget

Victor D. Norman og Inger G. Stensaker (Foto: Arkiv/Helge Hansen)

Professorene Victor D. Norman og Inger G. Stensaker stiller til valg som henholdsvis rektor og prorektor ved NHH etter å ha blitt foreslått som kandidater av studenter. Presentation of the candidate teams and programmes in English

20.03.2013 - Red.


Oppdatert kl. 13:40, 21/03/2013.

Fristen for å nominere kandidater til rektor/prorektor ved NHH gikk ut tirsdag 19. mars. Ved fristens utløp hadde Valgstyret mottatt to nominasjoner:

1)

Rektor: Frøystein Gjesdal

Prorektor: Sunniva Whittaker

Forslaget er fremmet av Styrets valgkomité, som består av Frode Sættem, Bertil Tungodden, Kirsti Koch Christensen og Bjarte Grønner.

2)

Rektor: Victor D. Norman

Prorektor: Inger G. Stensaker

Forslaget er fremmet av Gudbrand Johannes Qvale, som er student ved NHH.

Kandidatene vil bli nærmere presentert for velgerne før valget, som finner sted 24. og 25. april. Blant annet planlegges det et åpent debattmøte der kandidatene kan legge frem sine visjoner for NHH og hvor det vil bli anledning til å spørre ut kandidatene.

Valgstyret

Kandidater

Kandidatene Gjesdal og Whittaker er tidligere presentert på Paraplyen

Rektorkandidat Victor D. Norman
Victor D. Norman (født 1946) er fra Risør og er professor ved Institutt for samfunnsøkonomi. Han har mastergrad i samfunnsøkonomi fra Yale University i 1969 og avla doktorgrad ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i 1972.

Norman ble ansatt som amanuensis i skipsfartsøkonomi ved NHH i 1971 og ble professor i samfunnsøkonomi ved høyskolen i 1975. I årene 1993-95 var Norman professor i internasjonal økonomi ved Høyskolen i Agder. Han har vært gjesteforsker ved en rekke institusjoner i ulike land, er æresdoktor ved Handelhögskolan i Stockholm og medlem av Det norske Vitenskaps-akademi.

Norman var prorektor ved NHH i perioden 1989-1992 og ble valgt til rektor i 1999. Han var akkurat gjenvalgt til sin andre rektorperiode da han ble Arbeids- og administrasjonsminister i Bondevik II-regjeringen høsten 2001, en post han hadde frem til våren 2004.

Victor Norman har helt fra han ble ansatt på NHH spilt en svært viktig rolle for fagmiljøet og høyskolens faglige utvikling. Hans faglige interesser spenner vidt. Rent akademisk er han mest kjent for sin forskning om internasjonal handel. På 1970-tallet var han en av de første i verden som utviklet det som fremdeles kalles ny handelsteori, og på 1980 og -90-tallet ga han mange viktige bidrag til økt kunnskap om økonomisk integrasjon, næringsutvikling og internasjonal handel. Han har skrevet flere lærebøker. Bl.a. utga han sammen med Avinash Dixit i 1980 boken Theory of International Trade; en bok som i dag nærmest oppfattes som en klassiker, og som fremdeles brukes ved mange anerkjente læresteder over hele verden. Blant norske og nordiske studenter er Norman kanskje mest kjent for læreboken Næringstruktur og utenrikshandel i en liten åpen økonomi.

Professoren har ledet og deltatt i flere offentlige utredninger og ekspertutvalg for å belyse norsk økonomis virkemåte, og han deltar hyppig i den offentlige debatten om økonomisk-politiske spørsmål. Han har også lang fartstid som styremedlem og -leder i næringsliv og akademia. Norman har blant annet vært styreleder i SNF siden 2005.

Prorektorkandidat Inger G. Stensaker
Inger Stensaker (født 1967) er oppvokst i Sverige og USA og er professor ved Institutt for strategi og ledelse. Hun har en bachelorgrad fra Vanderbilt University og en mastergrad i International Business fra NHH. Stensaker har avlagt doktorgraden ved NHH og er Dr. Oecon/PhD.

Stensaker forsker på strategisk endring, endringsledelse, og strategiimplementering. Hun er leder for forskingsprogrammet Future-oriented Corporate Solutions (FOCUS) og er tilknyttet Global Organization and Leadership Development (GOLD) programmet. Hun har sittet i NHHs styre siden 2009.

I tilegg foreleser Stensaker i endringsledelse, selskapsstrategi, og strategiprosesser, og vant i 2010 bronsesvampen for undervisningsinnsatsen i faget SOL040 (Strategisk Ledelse).

Les mer om prosedyrer rundt valgene våren 2013 i den tidligere publiserte kunngjøringen fra Valgstyret


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive