Refleksjoner og ord i nybygget

Kunstnerteamet Jørgen Craig Lello & Tobias Arnell har jobbet sammen i ti år. Nå har en av deres største enkeltverk, en 55 kvadratmeter stor samling av speil som peker i forskjellige rettinger, kommet på plass i nybygget. Samtidig setter Kurt Johannessen sitt preg på glassflatene med ord.

03.05.2013 - Tobias Wichstrøm Munter


− Verket har en bakgrunn i NHH som utdanningsinstitusjon. Studenter kommer hit for å reflektere, utfordre sitt verdenssyn og se nye perspektiver, sier Lello.

Selve arbeidet er laget av 397 speilflater som er vinklet i ulike retninger. Verket pryder veggen utenfor nye Aud. Max. i fellearealet, og viser refleksjoner fra blant annet kontorer, trapper, vinduer og utsiden av bygget.

Originalt hadde duoen kommet med et skulpturforslag for utearealet, men ble bedt av kunstkomiteen i etterkant om å legge frem et alternativ for allrommet. Resultatet ble en videreutvikling av skulpturen og en forandring til et veggverk, som når står klart for ansatte, studenter og tilfeldig forbispaserende.

Større skala

Kunstverket følger samme prinsipp som noe tidligere, men vesentlig mindre verk av kunstnerduoen.

− Vi ville bruke et enkelt og kjent material på en ny måte. Speil er noe alle vet hva er, men det mye nytt man kan gjøre med det, påpeker Lello.

Kunstnerteamet Lello/Arnell står foran verket sitt. Om cirka fire måneder kan alle få opplevd verket i all sin prakt.
Foto: Hallvard Lyssand

Likevel skiller nybyggutsmykkingen seg ut fra sine forgjengere på flere måter en bare størrelsen.

− Mens tidligere verk har stått i en mer narrativ kontekst, er dette mer fokusert på at man skal se på omgivelsene sine på en ny måte. Når man ser verket for første gang håper jeg har folk synes det er interessant.

Kunstnerne selv har ikke i hvert fall ikke gått lei, selv om de har holdt på med prosjektet i nesten et år.

− Vi hadde et inntrykk av sluttproduktet gjennom 3D-modellen av nybygget, men nå at vi har satt det opp oppdager vi ting vi ikke forventet − blant annet at man får med seg refleksjoner av skogen og kontorene i etasjen over, avslutter Lello.

Om alt og ingenting

Kurt Johannessen jobber også med kunst i nybygget, og skal utsmykke glassflatene på kollokvierommene i under- og førsteetasjen.

Prosjektet går ut på en samling av håndskrevede og maskinskrevede tekster hentet hovedsakelig fra bøkene Alt og Ingenting og Om Alt.

− Det overordende tema med verkene er å stille spørsmål ved hvordan vi sanser og hvordan vi finner ut av ting. Ting er usikkert i vår verden, og mye kan påvirkes fra hvilken side av saken man ser fra. Jeg liker å se ting ut fra en poetisk side, eller humoristisk eller ..., sier Johannessen.

Flere testtrykk av Johannessen sitt verk henger på plass i nybygget allerede.
Foto: Hallvard Lyssand

Inspirasjonen er hentet hovedsakelig fra natur og vitenskap, men målet er ikke å gi en ordrett gjengivelse av teori.

− Naturen er åpen, mens vitenskapen prøver å forklare, lage kart over hvordan ting henger sammen . Det er mange regler en må følge som teoretiker, men vi kunstnere har muligheten til å se ting på en litt friere måte som kan skape ettertanke. Jeg håper at de som ser verkene sitter igjen og gir rom til undring. Kanskje man må lære seg å bli litt mer ydmyke og ta seg tiden til å tygge på spørsmålene? Hvordan man spør er viktig, for i spørsmålet ligger halve svaret, sier Johannessen.

Nybygget åpnes ca. 30. august, og først da får alle opplevd verket i all sin prakt.

Les mer om Lello og Arnell på deres nettside.

Les mer om Kurt Johannessen på hans nettside.

For bakgrunnen om kunsten i nybygget, se nybyggsidene på nhh.no.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive