Ekspertgruppe ser på organiseringen av strømnettet

Olje- og energidepartementet har nedsatt en ekspertgruppe for å gå gjennom den langsiktige utviklingen av strømnettet i Norge. Professor Lars Sørgard er en av tre medlemmer i gruppen.

23.05.2013 - Shreya Nagothu


Ekspertgruppen, som ble nedsatt 22. mai 2013, ledes av Eivind Reiten. Med seg har han professor Lars Sørgard fra Institutt for samfunnsøkonomi ved NHH og advokat Kristin Bjella.

I en pressemelding fra Olje- og energidepartementet sier olje- og energiminister Ola Borten Moe at en bedre organisering av nettet skal sikre en fortsatt god og sikker strømforsyning i hele landet.

I følge departementet har Norge omtrent 130 distribusjonsnettselskap og 70 regionalnettselskap. Det er stor variasjon mellom selskapene, både når det kommer til størrelse, oppgaver, effektivitet, kundegrunnlag og eiere.

- Strømnettet fungerer godt i dag, men vi har svært mange og små nettselskap i Norge og kravene til selskapene øker stadig. Mye ny fornybar kraftproduksjon skal tilknyttes nettet, nettselskapene skal ta i bruk ny teknologi som for eksempel avanserte måling og styringssystemer (AMS), og de må tilpasse seg utviklingen i Norden og resten av Europa. Jeg er også opptatt av betydningen av mer harmoniserte tariffer både for næringsliv og husholdninger, sier Borten Moe i pressemeldingen.

Professor Sørgard mener også at det er store utfordringer knyttet til utviklingen av strømnettet i Norge.

- Det er og et viktig spørsmål knyttet til selve organiseringen, og da ikke minst hva som er fornuftig selskapsstruktur: Har vi for mange små nettselskaper? Hva bør være regionalnettets rolle? Spør Sørgard.

Ekspertgruppens oppgave er å undersøke hvordan man kan forbedre strømnettet og gi råd om hensiktsmessig nettorganisering på lang sikt. De skal blant annet presentere mulige modeller og skissere virkemidler og strategi for den langsiktige organiseringen.

- Dette blir et spennende arbeid å ta fatt på, godt støttet av et dyktig sekretariat som vil være behjelpelig med analyse av ulike problemstillinger, avslutter Sørgard.

Ekspertgruppen skal levere en rapport til departementet innen 30. april 2014. Departementet vil basere sitt videre arbeid i sektoren på denne rapporten.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive