Haaland tar farvel

- Spennende og hektisk! Slik beskriver NHH-rektor Jan I. Haaland sine åtte år i førersetet. Nå takker han for seg, og det er mye han vil savne.

28.06.2013 - Hanna Sommerstad


Hvis du skulle valgt ett ord for å beskrive de siste åtte årene, hva ville det vært?
Spennende - og hektisk!

Hvorfor?
NHH er en fantastisk institusjon, med høyt aktivitetsnivå, flotte studenter og medarbeidere å jobbe sammen med og mange viktige arenaer å være representert på. Det har vært spennende å kunne ta del i alt dette - men også hektisk. De siste fire årene har jeg også vært leder for Universitets- og høyskolerådet. Det har vært et spennende verv i seg selv, og kanskje også gitt en ekstra mulighet til å sette NHH på kartet.

Hva ser du på som din største bragd som rektor?
Det har skjedd mye flott de siste åtte årene. Det mest synlige resultatet er nybygget, som er klar for innflytting i disse dager. Like viktig er utviklingen av NHHs posisjon nasjonalt og internasjonalt - og ikke minst ambisjonene for fremtiden, forankret blant annet i NHH 2021-programmet. Den markante økningen av kvinneandelen på NHH, og vår økte internasjonale orientering, er også tydelige bevis på utviklingen. Alt dette er jeg stolt av.

Hva har vært den største overraskelsen?
Selv om jeg visste at NHH var høyt ansett allerede lenge før jeg ble rektor, har jeg allikevel blitt overrasket over hvor stor interesse og hvor sterkt engasjement det er for NHH i store deler av norsk samfunns- og næringsliv. Høyskolen er høyt respektert både lokalt og nasjonalt, og det skal vi være stolte av - samtidig som det forplikter.

Hva har vært mest utfordrende med å være rektor ved NHH?
Å få tiden til å strekke til. Det er mange, både internt og eksternt, som gjerne vil ha en del av rektors tid. Og når formålet er godt, er det ofte vanskelig å si nei. Og så har det selvsagt i perioder vært mer spesifikke utfordringer.

Hva vil du savne når du trer av?
Det har vært fantastisk å få jobbe med å utvikle høyskolen på alle vis - i samarbeid med studenter, medarbeidere og eksterne partnere. Alt det kommer jeg til å savne.

Hva er du glad for at du slipper?
Ikke så mye - men det kan bli kjekt å få litt mer kontroll over egen tid.

Hva håper du at den nye rektoren vil satse på når han overtar?
Å videreutvikle NHHs gode posisjon nasjonalt og ikke minst internasjonalt. Vi har satt oss høye mål for høyskolen; disse er reflektert i den strategiprosessen vi har hatt det siste året og er godt forankret i alle deler av høyskolen. Jeg håper og tror at strategien blir fulgt opp og implementert på en god måte i årene som kommer.

Hva ser du som den viktigste utviklingen innenfor universitets- og høyskolesektoren de siste åtte årene?
Vi har sett mange endringer i sektoren disse åtte årene. Det er økte krav og forventninger både til enkeltinstitusjoner og til sektoren som helhet. I dette bildet fremheves styrets og ledelsens strategiske betydning stadig sterkere, så vel fra politisk hold som fra samfunnet rundt oss.

Og til slutt: Hvordan skal du nå tilbringe tiden?
Jeg er professor i samfunnsøkonomi og vil gå tilbake til den jobben. Jeg har nå vært borte fra forskningen i åtte år, så jeg skal bruke det første året til å gjenfinne faget mitt. Det skal jeg gjøre gjennom å ha ett års forskningstermin ved Universitetet i Oxford, der det er mange tidligere forskningskolleger og et veldig godt fagmiljø på mitt område.

Artikkelen er hentet fra NHH Bulletin nr. 2 2013


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive