Strålende resultat for SOL

Vidar Schei (t.v.) og Tor Fredriksen

På forrige styremøte ble den første av seks instituttevalueringer lagt fram. Institutt for strategi og ledelse (SOL) ble i fjor høst målt og veid av interne og eksterne fagpersoner - og resultatet var strålende.

09.01.2013 - Hanna Sommerstad


I løpet av en periode på fem-seks år skal alle instituttene ved NHH evalueres. Dette på anbefaling fra European Quality Improvement System, bedre kjent som EQUIS, et internasjonalt nettverk som NHH er en del av.

Først ut var SOL, som er blitt evaluert denne høsten. Prosessen besto i en omfattende selvevalueringsdel samt en ekstern evaluering foretatt av tre utvalgte fagpersoner.

Denne «juryen» inkluderte Ulla Eriksson-Zetterquist og Torbjörn Stjernberg fra Gøteborgs Universitet, og Claes-Robert Julander fra Handelshøyskolen i Stockholm. Sistnevnte har langt fartstid som kvalitetssikrer i EQUIS-nettverket.

Hensikten med evalueringen er å utarbeide en rapport som skal vurdere kvaliteten på forskningen ved NHH samt gi tilbakemelding med anbefaling om fremtidig drift av de ulike instituttene.

Utmerket

SOL har lenge styrt etter en klar strategisk plan, forankret i høyskolens overordnede mål.

Denne systematiske jobbingen opp mot strategi har de også fått skryt for i rapporten, som konkluderer med at instituttet er effektivt og veldrevet med en utmerket publiseringsutvikling.

Videre stadfester rapporten at instituttet er preget av et svært godt miljø med en egalitær struktur og stor lojalitet- og solidaritetsfølelse blant de ansatte. Rapporten konkluderer med at instituttet er utmerket.

Klar strategi

Instituttledelsen selv, representert ved Tor Fredriksen, Vidar Schei, Jon Iden og Paal Fennell, tror at målrettet arbeid er en stor del av suksessoppskriften.

- Vi var ganske sikre på at det ville gå bra. God forskningskultur gjør at vi har et stort potensiale, vi har ressurser og vi har lykkes med en større forskningssatsning med en god blanding av store og små prosjekter. All ære til vår flinke stab - her drar alle i samme retning, erklærer ledergruppen ved SOL.

Instituttet presterer svært godt på antall publiseringspoeng, som utgjør bakgrunnen for det kvantitative målet som er brukt i evalueringsrapporten.

Med 24 artikler publisert i ABS nivå 4-publikasjoner siden 2009, hvorav fem av disse ble publisert i 4*-publikasjoner, havner instituttet som nummer én i Norge, vurdert mot sammenliknbare institutter.

SOL får også på en god tredjeplass når det kommer til kvalitative mål.

Hardt og nyttig arbeid

- Det var et krevende arbeid å skulle evaluere hele instituttet. Vi vet jo godt hvordan det står til og hva vi driver med her, men det å sette det i system på en måte som gjør det tilgjengelig for den eksterne evalueringsgruppen var hardt arbeid. Vi føler imidlertid at vi har klart å oppsummere oss selv på en god måte, forteller ledergruppen.

For dem var det viktig å presentere et helhetlig bilde av aktivitetene og miljøet på instituttet for de eksterne fagpersonene. De arrangerte derfor en rekke miniforelesninger for å få vist fram sin bredde.

I tillegg ble de grillet på finansieringsmodellen sin, som også ble sjekket opp mot budsjetter og regnskap.

- Dette har vært en nyttig prosess for oss. Vi har blitt klar over hva vi kan bli bedre på og vil ta med oss rådene vi får i rapporten. Framover vil vi blant annet satse mer på rekruttering av yngre folk. I tillegg vil vi spisse forskningsprofilen vår samtidig som vi beholder et bredt nedslagsfelt. Og så skal vi bli enda bedre på å skryte av oss selv, konkluderer ledelsen.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive