CEMS feiret 25 år

I alt rundt 800 studenter fra hele verden mottok sine diplomer under en flott seremoni i Barcelona 2. desember, som samtidig markerte CEMS sitt 25-års jubileum.

04.12.2013 - Tekst:Tor Aase Johannessen/red.


Årets hovedtaler var Xavier Solana, som i mange år var Generalsekretær i NATO. Hans hovedbudskap var at CEMS-studenter kan fremme fred og forståelse mellom ulike land og verdensdeler, og således være viktig for verdensfreden.

Rekordstort antall NHH-studenter uteksaminert med CEMS MIM-graden

Antall NHH-studenter i CEMS-programmet har økt jevnt siden vi ble medlem i 1992. I år fikk 39 studenter graden Master in International Management, og 21 av disse var til stede under den høytidelige diplomutdelingen i Barcelona i helgen. De resterende hadde ikke anledning til å være tilstede, de fleste pga. at de allerede var begynt å jobbe.

For NHH betyr medlemskapet i CEMS adgang til et globalt nettverk av ledende universiteter og handelshøyskoler, med de mulighetene dette innebærer både for studenter og fagstab. Gjennom 15 såkalte "faculty groups" kan man møte kolleger innen samme fagfelt, og for eksempel planlegge felles forskning, og utvikle nye kurstilbud. NHH er dessverre underrepresentert i disse gruppene.

Det er viktig å presisere at CEMS M I M ikke handler om utveksling, men om en akademisk grad som i mange år på rad er blitt vurdert som ett av de 10 beste M.Sc.-programmer i verden. I graden inngår opphold i ett semester ved én av de øvrige medlemsinstitusjonene, samt at de må gjennomgå flere elementer som er felles for alle institusjonene.

Et knippe av NHH sine 39 CEMS MIM-studenter 2013. Her venter de på klarsignal til å marsjere i samlet flokk inn på scenen for å få utdelt sine diplomer.

CEMS fra 1988 til i dag

2. desember 1988 kom Lluis Pugès fra ESADE i Barcelona, Carlo Secchi fra Università Bocconi i Milano, Günter Sieben fra Universität zu Köln og Jean-Paul Larcon fra HEC sammen i Barcelona for å undertegne er erklæring om samarbeid mellom de fire anerkjente undervisningsinstitusjonene. I lys av EUs "Single Market" var de overbevist om at det ville bli skapt et felles europeisk arbeidsmarked, og de ønsket å forberede studentene sine på dette. På forhånd diskuterte de saken med ledende representanter for store internasjonale bedrifter, som bekreftet at deres oppfatning var rett, og at en allianse av Europas beste universiteter og høyskoler ville revolusjonere utdanningsmarkedet. På bakgrunn av denne erklæringen ble "Community of European Management Schools" - CEMS - skapt, en allianse som etter årets "Annual Events" i Barcelona, teller 30 medlemsinstitusjoner i samtlige verdensdeler, men foreløpig ikke Afrika. NHH ble opptatt som medlem i 1992, etter initiativ av daværende rektor Leif Methlie og er i henhold til alliansens regler den eneste medlemsinstitusjonen i Norge.

Samarbeid med næringslivet

Et viktig element i CEMS har hele tiden vært samarbeid med næringslivet. CEMS teller i dag rundt 60 såkalte "corporate partners", og NHH har i øyeblikket 2 av disse - STATOIL og STATKRAFT. Corporate partners bidrar til alliansen gjennom en årlig medlemsavgift, som i øyeblikket er € 23 000. Imidlertid er en viktig forutsetning med samarbeidet at partnerne også deltar i utvikling og gjennomføring av kurs, seminarer eller deler av kurs. På NHH har vi i mange år nytt godt av innsatsen fra Procter&Gamble, L´Oréal, PWC og Accenture både i såkalte "skilsseminarer", i Business Projects samt i CEMS Block-Seminarer. Videre får disse partnerne anledning til på et tidlig tidspunkt å rekruttere CEMS-studenter gjennom egne arrangementer, som for eksempel "Karriereforum" som arrangeres i Budapest i november hvert år.

Inntil 2007 betød CEMS "Community of European Management Schools". Etter ønske bl.a. fra samarbeidspartnere, vedtok alliansen i 2007 å utvide antall medlemsinstitusjoner ved å gå utover Europa, noe som har gitt CEMS en helt ny dimensjon. Det arbeides nå med planer om utvidelse til Afrika, og dermed vil samtlige verdensdeler være dekket.

En gruppe med rektorer fra ulike land i Europa er samlet på scenen. Vår egen prorektor Sunniva Whittaker står som nummer to fra venstre.
Foto: Norunn Økland

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive