Støre engasjerte med folkehelsetema

Helseminister Jonas Gahr Støre på NHH

- Folkehelse er et tema som vil komme nært på arbeids- og næringsliv i årene fremover, sa helseministeren da han gjestet NHH i går.

10.04.2013 - Hanna Sommerstad


Møtet hadde fått tittelen «Folkehelse 2.0. Mer enn skattefritak på trening», og Støre gikk rett på sak.

- Arbeid for bedret folkehelse har vært den viktigste årsaken til at den norske levealderen har økt så kraftig de siste hundre årene. Da handlet det mest om personlig hygiene og tilgang på for eksempel rent vann. Men vi står nå overfor viktige endringer som representerer nye utfordringer for folkehelsearbeidet, sa statsråden.

Fire endringer

Han pekte på fire sentrale endringer; nemlig økt behov for eldreomsorg, flere aktive eldre, flere oppdagede tilfeller av psykisk syke mennesker og økt risiko for livsstilssykdommer som følge av inaktivitet og tobakksbruk.

- Folk har sagt til meg at jeg ikke bør snakke så mye om hva folk bør spise og hvordan de bør være aktive, men jeg mener at som helseminister er det akkurat det man bør. Folkehelse i det 21. århundret handler om nettopp dette. Det er ikke lenger smittsomme sykdommer som truer folkehelsen, det er livsstil, sa Støre.

Vår egen helseminister

Han påpekte samtidig at vi alle er vår egen helseminister og har ansvar for egne livsstilsvalg, men at samfunnet har et overordnet ansvar for at vi skal kunne velge riktig.

- For å lykkes med folkehelsearbeid, er det fire viktige arenaer vi må fokusere på. Vi må sette internasjonale mål, vi må sette nasjonale mål, vi må inkludere alle samfunnsaktører fra arbeidsgivere og -takere til idrettsforeninger, kulturinstitusjoner, kirke og stat, og vi må gjøre noe mer og annet enn å gi skattefritak på treningstilbud, sa helseministeren.

Viktig for næringslivet

På spørsmål om hva NHH kan bidra med, var Støre opptatt av sosialkapitalens betydning for økonomi og næringsliv.

- Spørsmål knyttet til helse er svært viktig for økonomien. Folkehelse er et tema som vil komme nært på arbeids- og næringsliv i årene fremover. Å forstå menneskehelse blir også viktig for å forstå rasjonalitet og menneskenes valg, sa han.

Helseminister Jonas Gahr Støre på NHH
Helseminister Jonas Gahr Støre engasjerte publikum under dialogmøtet om folkehelse. Møtet ble holdt i NHH-aulaen i går ettermiddag, og det var rektor Jan I. Haaland som ledet debatten.
Foto: Hallvard Lyssand

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive