NHH på søkertoppen

NHH på søkertoppen 2013

NHH har den desidert mest populære utdanningen i Norge. Det viser ferske tall fra Samordna opptak.

22.04.2013 - Hanna Sommerstad


NHHs bachelorprogram i økonomi og administrasjon (begynnelsen på det femårige siviløkonomstudiet) er også i år landets mest søkte studium - uansett fagdisiplin.

2265 søkere har NHH som førsteprioritet. Disse kjemper om rundt 450 studieplasser. Det betyr at det er fem førsteprioritetssøkere per studieplass.

- NHH er igjen studentenes førstevalg. Det er vi svært glade for. Hos oss skal de få den beste utdanningen Norge kan tilby innen økonomi og administrasjon. Vi ser frem til å ta imot høstens nye studenter, sier rektor Jan I Haaland.

- På tross av en liten nedgang i antall søkere sammenliknet med fjoråret, ser vi at vi øker vår andel av den totale mengden søkere til siviløkonomstudier i Norge, forklarer Eivind Drange, fungerende leder for opptaksseksjonen ved NHH.

Fortsatt høy kvinneandel

Også kvinneandelen blant søkerne er god. I toppåret 2012 var 42 prosent av søkerne jenter. Hele 48 prosent av de som kom inn på studiet var jenter. I år er kvinneandelen blant førsteprioritetssøkerne 41 prosent.

- Utviklingen har vært veldig god. I 2005 var kvinneandelen 29 prosent. Vi har satset målrettet på å rekruttere kvinner, og jeg glad for at vi nå har en stabil søkermasse på over 40 prosent kvinner, sier Haaland.

En økning er det også i antall internasjonale søkere til fulltidsprogrammet MSc - NHHs mastergrad i økonomi og administrasjon. Søkertallene for 2012 var 949, mens det i år er 1342 studenter som har søkt seg til NHH fra utlandet.

- Det er imidlertid færre som tilfredsstiller NHHs opptakskrav enn det tidligere har vært. I fjor ble det gitt studietilbud til 205 av søkerne. I år blir 157 av de internasjonale søkerne tilbudt studieplass ved NHH, forteller Drange.

Flere og bedre PhD-kandidater

Også innen PhD-utdanningen har det vært en formidabel økning i antall søkere, fra 177 i fjor til 247 søkere i år. Det totale tallet for både høst- og våropptaket endte i denne runden på rekordhøye 303 søkere.

- Vi har fått både flere og bedre søkere i år enn tidligere år, både internt fra NHH og fra utlandet. Det er veldig hyggelige nyheter. Vi har investert mye fokus og energi på rekruttering, så det er gledelig å konstatere at det har virket, sier dekan for PhD-utdanningen, Helge Thorbjørnsen.

Den totale søkermassen til høyere utdanning i Norge går noe opp også i år, med 1,2 prosent sammenliknet med fjoråret. Totalt har 117.159 søkere registrert seg hos Samordna opptak i år.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive