Historisk valgdebatt på NHH

Valgdebatt 2013

En valgdebatt uten drama, men med stort engasjement, utspilte seg i en fullstappet NHH-aula i ettermiddag.

08.04.2013 - Hanna Sommerstad og Shreya Nagothu


Det var leder for valgstyret, Per Manne, som åpnet debatten. Han ønsket ordstyrer for dagen og redaktør for «På Høyden», Dag Hellesund, velkommen opp på aulascenen.

- Hellesund har lang erfaring som journalist i tillegg til å ha god kjennskap til den akademiske utdanningssektoren, sa Manne.

- Det er en glede å få være her i dag, åpnet Hellesund.

Han roset NHH for det store engasjementet og oppmøtet ved valgdebatten.

- Det er også godt å se at NHH nå har trådt ut av rekken med Nord-Korea og enkelte andre stater, kommenterte Hellesund - til latter og jubel fra salen.

Tretrinnsrakett

Første post på programmet var presentasjon av de to rektorteamene. Team Gjesdal og team Norman fikk fem minutter hver til å presentere seg selv.

Deretter fikk de ti minutter hver til å presentere sine valgprogram. Team Gjesdal var først ut.

- «If you want to make God laugh, you tell him your plans», åpnet rektorkandidat Frøystein Gjesdal.

Han og resten av teamet, bestående av Sunniva Whittaker som prorektorkandidat og Helge Thorbjørnsen og Gunnar Christensen som kandidater til viserektorvervet for henholdsvis forskning og fagressurser, avslørte likevel noen av sine planer for NHH hvis de skulle vise seg å vinne valget.

Temaene sentrerte seg rundt organisasjonsstruktur, masterutdanning, internasjonalisering og forskning.

- Vi har utviklet en tretrinnsrakett for internasjonalisering av NHH. Den går ut på bedre tilrettelegging av utveksling, større rekruttering til, og forståelse for, CEMS-master og dobbelgrad samt å hjelpe studentene med tilrettelegging av en internasjonal karriere, forklarte prorektorkandidat Sunniva Whittaker.

En reise til Europa-toppen

Team Norman åpnet sin presentasjon med å invitere studenter og ansatte på NHH med på en reise til Europa-toppen.

- Innen 2021 skal NHH være blant de beste businesskolene i Europa, erklære rektorkandidat Victor Norman og prorektorkandidat Inger Stensaker.

De la stor vekt på internasjonalisering og kvalitet.

- I valget mellom kvalitet og kvantitet vil vårt team alltid velge kvalitet, både når det kommer til forskning og undervisning. Vi må tenke kvalitet og internasjonalisering i alt vi gjør, sa Norman.

Han og Stensaker la også stor vekt på samhandling og medbestemmelse som styreform for NHH.

- Vi er kun to kandidater og har ingen som stiller som viserektor. Det er fordi vi mener at dersom rektoratet blir for stort, blir det lett til at man kapsler seg inne og har møter med seg selv. Vi ønsker å involvere alle ledere og representanter i formelle posisjoner og vil ta debattene i formelle arenaer på en ryddig måte, understreket de to.

De foreslo også endringer i NHHs budsjettmodell, som de ønsker skal legge mer vekt på incentiver for økt kvalitet i forskning og formidling.

Engasjert publikum

Etter presentasjonene måtte kandidatene svare på spørsmål knyttet til fem ulike temaer; nemlig strategi og ambisjoner, forskning, lederrolle; organisasjon og ressurser, formidling og omverdenen, og til slutt spørsmål knyttet til utdanning.

Deretter ble det åpnet for spørsmål fra salen. Både studenter og ansatte stilte engasjert spørsmål til begge teamene.

De tominutters lange sluttappellene fra hver av kandidatene ble imidlertid kanskje ikke de spisseste.

- Vi er vel enige om veldig mye her, men Victor er jo litt smartere, konkluderte Gjesdal med et smil.

- Jeg er i alle fall helt enig i det siste der, repliserte Norman til høy latter fra salen.

Viktig påminnelse

Per Manne benyttet til slutt anledningen til å minne alle studenter og ansatte på å svare på valgeposten de har mottatt i dag.

- Kun de som svarer på eposten har mulighet til å stemme ved valget. Det eneste som skal til er at dere trykker på «reply»-knappen - dere trenger altså ikke å skrive noe som helst i eposten, sa Manne.

Fullstappet aula under valgdebatten 2013
En fullstappet NHH-aula lyttet til kandidatene under valgdebatten. Både studenter og ansatte stilte engasjert spørsmål til de to rektorteamene.
Foto: Hallvard Lyssand
God stemning under valgdebatt 2013
Det var god stemning på scenen under valgdebatten på NHH i ettermiddag. F.v.: Team Gjesdal med prorektorkandidat Sunniva Whittaker og rektorkandidat Frøystein Gjesdal, og team Norman med prorektorkandidat Inger Stensaker og rektorkandidat Victor Norman.
Foto: Hallvard Lyssand

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive