Frøystein Gjesdal valgt til NHH-rektor

Frøystein Gjesdal/Sunniva Whittaker

Frøystein Gjesdal blir ny rektor og Sunniva Whittaker blir ny prorektor ved NHH. In English

25.04.2013 - Red.


Kandidatteamet Gjesdal/Whittaker vant med 66,5 prosent av stemmene.

Satsingsområdene til kandidatene omhandler blant annet organisasjonsstruktur, masterutdanning, internasjonalisering og forskning.

I tillegg til dette skal kandidatene opprette to viserektorstillinger. Disse blir viserektor for forskning/dekan for doktorgradsutdanning Helge Thorbjørnsen og viserektor for fagressurser Gunnar E. Christensen.

"Jeg er utrolig glad for å ha blitt valgt til NHHs rektor for den neste fireårs-perioden. Det er helt spesielt å få en slik tillitserklæring fra sine kollegaer og studenter. Sunniva og jeg sammen med Helge Thorbjørnsen og Gunnar E. Christensen er klar til å overta ledelsen av høyskolen, og vi vil gjøre alt vi kan for å vise oss tilliten verdig. Vårt team vil bygge på alt det som fungerer godt i dag, og i fellesskap skal vi alle ta NHH til nye høyder, steg for steg," uttaler Gjesdal.

"Vi vil takke alle som har deltatt i valget. Det er selvsagt at vi ønsker å være en god ledelse for alle grupper ved NHH uansett hvem man stemte på og hvilke synspunkter en måtte ha på veien videre. Vi vil spesielt takke alle de som gav oss hjelp og støtte i valgkampen. Som amatører i dette spillet hadde vi bruk for all den assistanse vi kunne få. Vi vil også rette en takk til våre motkandidater Victor Norman og Inger Stensaker. De bidro til en fin valgkamp, og vi håper vår innsats ble oppfattet på samme måte. Sammen har vi skrevet et nytt kapittel i høyskolens nyere historie," legger han til.

Kandidatteamet bestående av Victor D. Norman og Inger G. Stensaker fikk 32,5 prosent av stemmene.

«Først vil jeg si at vi så klart er fryktelig skuffet over ikke å ha vunnet valget. Vi var jo det beste laget, men de ansatte ønsket en annen rektor. Vi gratulerer Frøystein og Sunniva med seieren, som viser at de har stor oppslutning i faglig og administrativ stab. Vi og ønsker dem lykke til i de neste fire årene!

Så vil jeg si at det var tre grunner til at vi stilte til valg. Den første var for å vinne, og det klarte vi ikke. Den andre grunnen var for å skape konkurranse som rektorvervet. Det klarte vi! Jeg tror også at Frøystein og Sunniva vært tjent med det, for nå har de fått et klart mandat av de ansatte, i stedet for å være utpekt av et konklav. Den tredje grunnen til at vi stilte til valg var for å fremme et program for endring og utvikling av NHH. Det har vi også klart, og programmet vårt ligger der slik at andre kan jobbe videre med det senere.

Jeg vil også peke på at vi fikk et klart flertall av de avgitte stemmene. Det aldri før har vært så stor studentoppslutning rundt et valg på NHH. Det gir grunn til ettertanke. Det er studentene som representerer høyskolens fremtid, og jeg håper at de valgte kandidatene nå vil gjøre en stor jobb for å styrke sin posisjon hos studentene.

Nå kommer Inger og jeg til å sture i et par dager, men så vil vi fortsette å gjøre vårt beste for NHH - både faglig og i andre sammenhenger», sier Victor Norman.

Valgdeltakelse: 1024 personer

Tilsatte i forsknings- og undervisningsstillinger: 171
Team Gjesdal: 81,9 prosent
Team Norman: 17 prosent
Blanke stemmer: 1,2 prosent

Teknisk/administrativt ansatte: 116
Team Gjesdal:69 prosent
Team Norman: 30,2 prosent
Blanke: 0,9 prosent

Studenter: 737
Team Gjesdal: 20,6 prosent
Team Norman: 78,7 prosent
Blanke: 0,7 prosent

Frøystein Gjesdal (født 1950) kommer fra Bergen og er professor ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap. Gjesdals forskning og undervisning er innen incentivteori og regnskap.

Gjesdal har tidligere hatt en rekke tillitsverv ved NHH, blant annet som mangeårig instituttstyrer ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap, som medlem av Kollegiet (styret) og som leder av Forskerforbundet ved høyskolen. Han var også i en periode forskningssjef ved Senter for finansiell økonomi ved SNF.

Gjesdal er siviløkonom fra NHH i 1971 og disputerte for doktorgraden ved Stanford University i 1979.

Sunniva Whittaker (født 1960) er født i Trondheim og er professor ved Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon. Whittaker forsker og underviser innen fransk fagspråk, oversettelse og interkulturell kommunikasjon.

Whittaker har vært instituttleder ved Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon siden 2003 og var leder av den nasjonale forskerskolen i språkvitenskap og filologi fra 2010 til 2012. I tillegg har Whittaker vært medlem av flere utvalg ved høyskolen. Hun har vært NHHs representant i EU-nettverket Optimale (Optimizing translator training).

Whittaker er cand. philol. fra Universitetet i Bergen i 1989 og disputerte for doktorgraden ved Universitetet i Bergen i 1998. I tillegg har hun mastergrad i konferansetolking fra Ecole Supérieure d'Interprètes et de Traducteurs (ESIT), Paris.

Kontaktinformasjon:

Professor Frøystein Gjesdal, froystein.gjesdal@nhh.no, tlf.: 55 95 93 16

Professor Victor D. Norman, victor.norman@nhh.no, tlf.: 951 17 159

Per Manne, leder av valgstyret, per.manne@nhh.no, tlf.: 55 95 97 61

Hanna Sommerstad, mediekontakt, hanna.sommerstad@nhh.no, tlf.: 55 95 93 58 / 984 40 184

Kristin Risvand Mo, kommunikasjonssjef, kristin.mo@nhh.no, tlf.: 915 99 661


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive