Noe å lære av Danmark?

Victor D. Norman (Foto: Siv Dolmen)

Norge har hatt et betydelig fall i produktivitet per timeverk de siste fem årene, advarte Victor D. Norman på NHHs høstkonferanse 19. oktober 2012. Så inviterte han deltakerne til debatt om hvorvidt Norge bør få en produktivitetskommisjon - slik man har i Danmark.

23.10.2012 - Tekst: Kristin Risvand Foto: Siv Dolmen


- Jeg vet ikke hvor mye Norge kan lære av Danmark, men det er sterke argumenter for å dokumentere produktiviteten i et land, sa professor Peter Birch Sørensen som leder den danske produktivitetskommissionen.

Problemet er at danskene skaper mindre verdi per arbeidstime enn før, og dermed henger etter de rikeste landene i OECD.

- Problemet gjelder særlig offentlig sektor, der det politiske systemet har en plikt til å sikre effektivitet, mente Birch Sørensen.

Professor Peter Birch Sørensen, Høstkonferansen 2012 (Foto: Siv Dolmen)
Professor ved Københavns Universitet, Peter Birch Sørensen, leder kommisjonen som skal komme med konkrete ideer til hvordan den danske produktiviteten kan styrkes. De leverer sin rapport i løpet av 2013.

Birch Sørensen fikk støtte fra tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold:

- Vi bør ha en kommisjon i Norge også. Kommisjonen må gi oss fakta slik at politikerne får dokumentasjon som underlag for avgjørelsene de skal ta. En gjennomsnittsbetraktning avdekker klare forskjeller i produktiviteten i det offentlige Norge. Skatteetaten har fått en enorm produktivitetsvekst med Altinn, mens andre deler av offentlig sektor, som helsevesenet og politiet, ikke har fått samme økning.

Kristin Krohn Devold, Høstkonferansen 2012 (Foto: Siv Dolmen)
Svekker produktiviteten: Mange av de flinkeste hodene går inn i helsesektoren, men de har ikke moderne IT-systemer sa Kristin Krohn Devold, generalsekretær i Turistforeningen.

I debattpanelet var SSB-direktør Hans Henrik Scheel og statssekretær i Finansdepartementet Hilde Singsaas mer avventende til en norsk kommisjon.

Singsaas: - Jeg kan ikke ta stilling til kommisjon i full offentlighet. Det er ingen grunn til å svartmale, men heller ingen grunn til å slå seg til ro. De som er glade i en sterk offentlig sektor bør være de fremste til å effektivisere og fornye den.

Scheel: - Produktivitetsmålinger er ikke enkelt. Det er lett å gjøre feil, og det er variasjoner mellom bransjer. Det viktige er hva som er lønnsomt og ikke.

Debattpanel, Høstkonferansen 2012 (Foto: Siv Dolmen)
Fra venstre: Peter Birch Sørensen, Victor D. Norman, SSB-direktør Hans Henrik Scheel og statssekretær i Finansdepartementet Hilde Singsaas

Også sagt på Høstkonferansen:

Næringsminister Trond Giske, Høstkonferansen 2012 (Foto: Siv Dolmen)
Næringsminister Trond Giske: Det er bedre å være en dårlig bedrift i en produktiv bransje, enn en god bedrift i en lite produktiv bransje. Å legge ned bedrifter er kanskje det viktigste virkemiddelet for å øke produktiviteten.
Ragnhild Balsvik, Høstkonferansen 2012 (Foto: Siv Dolmen)
Ragnhild Balsvik: Foreløpige resultater viser at Kinaimporten har hatt en negativ effekt på import av innsatsvarer og ingen effekt på import av ferdigvarer. Kinaimporten forklarer syv til åtte prosent av nedgangen i industrisysselsettingen fra 1996 til 2007.
Victor D. Norman, Høstkonferansen 2012 (Foto: Siv Dolmen)
Victor D. Norman: Kun 21 prosent av de med høyere utdanning er i bransjer med produktivitetsvekst over gjennomsnittet. Det betyr at de fleste hjernene allerede er selektert dit de bør være, om produktivitetsvekst skapes av utdanning og hjernekraft.
Gernot Doppelhofer, Høstkonferansen 2012 (Foto: Siv Dolmen)
Gernot Doppelhofer: Noe er ikke nok til å redde eurosonen.
Ellen Altenborg, Høstkonferansen 2012 (Foto: Siv Dolmen)
Ellen Altenborg (Telenor): Suksess er ikke en vaksine, det er en magnet.
Kåre Willoch, Høstkonferansen 2012 (Foto: Siv Dolmen)
Kåre Willoch: Jeg er alvorlig redd for at vårt selvbilde er for elskverdig mot oss selv. Vi vil ikke ha de syke og uføre inn arbeidslivet. Det er på grunn oljeinntekten at vi holder produktiviteten oppe. Dette minner meg om 1970-tallet. Mye av det vi skrøt av da, var ikke noe å skryte av. Vi bør rette mer av takken mot Vårherre og mindre mot oss selv.

Se alle presentasjonene fra Høstkonferansen på nhh.no

Se også sak på dn.no om næringsminister Trond Giskes innlegg på Høstkonferansen


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive