Finansfordypning for viderekomne

Coporate Finance (Foto: Helge Skodvin)

Caseundervisning, motiverte studenter og to forelesere fra forskningsfronten innen finans. Fordypningsstudiet i Corporate Finance har medvirket til at NHHs executive-programmer er blitt rangert blant de beste i verden. In English

19.10.2012 - Tekst: Espen Bolghaug Foto: Eivind Senneset


- Jeg var litt bekymret for at det skulle bli veldig teoretisk og mye forskning som kan være vanskelig å relatere seg til. Slik ble det heldigvis ikke, sier Håkon Kristiansen, som til daglig jobber i finanskonsernet Ferd.

Sammen med 31 andre studenter som har sitt daglige virke ved arbeidsplasser som Finansdepartementet, Ernst & Young og Handelsbanken, tilbringer han én sommeruke på Solstrand Hotel & Bad utenfor Bergen for å finslipe finansferdighetene.

Tett på virkeligheten

Helt ferske resultater fra forskningsfronten og casebasert undervisning er hovedingrediensene når professorene Karin S. Thorburn og Espen Eckbo underviser.

- Dette kurset er transaksjonsorientert, samtidig som det er forskningsbasert, forklarer Thorburn.

- Det vil si at vi er tett på virkeligheten og på nivå med praktikerne hva angår struktur og utforming av transaksjoner, samtidig som vi bringer inn nye empiriske forskningsresultater, ofte produsert av oss selv. Det er viktig at vi klarer å relatere det vi forsker på, til hva som faktisk skjer i markedet.

Og oppskriften ser ut til å fungere godt. I år er niende gang de holder kurset sammen, og hver gang er det over dobbelt så mange søkere som det er studieplasser. Også internasjonalt har programmet fått anerkjennelse. Tidligere i år kåret Financial Times NHHs Corporate Finance-program til et av de beste i verden av sitt slag.

I rangeringen deltar NHH og Administrativt Forskningsfond (AFF) i fellesskap med Solstrandprogrammet, AFF Yngre Ledere og NHHs Corporate Finance fordypningsstudium.

Rangeringen plasserer NHH på 17. plass i Europa og som nummer 40 i verden i kategorien for etter- og videreutdanningsprogrammene.

Karin Thorburn og Espen Eckbo (Foto: Eivind Senneset)
Det er niende gang professorene Karin Thorburn og Espen Eckbo underviser sammen på NHHs fordypningsstudium i Corporate Finance. De har tidligere forsket og undervist sammen ved en av USAs beste handelshøyskoler.

Taktikk og jus

For kursdeltaker Håkon Kristiansen fungerer kurset til Thorburn og Eckbo som faglig påfyll etter at han gikk over til å bli finansmann et stykke ut i karrieren.

- Jeg har jobbet med verdsetting og oppkjøp av selskaper i ett år nå. Med bakgrunn fra konsulentbransjen og revisjon er det viktig for meg å få en dypere forståelse for finans, forteller han.

- Hva slags kunnskap håper du på å sitte igjen med?

- Taktikk i budgivningsprosesser og det juridiske rammeverket man må forholde seg til når man driver med oppkjøp av selskaper er noe av det jeg ønsker å ta med meg tilbake i jobben, sier han etter tre dager med undervisning og gruppearbeid.

Håkon Kristiansen (til venstre) og Erik Aasland , Corporate Finance (Foto: Eivind Senneset)
Håkon Kristiansen (til venstre) og Erik Aasland arbeider i gruppe med tre andre studenter og gjør seg klare til å presentere sin caseløsning foran de andre studentene senere på dagen.

Amerikansk læringsmetode

Før Thorburn kom til NHH som professor i finans, underviste og forsket hun ved Tuck School of Business ved Dartmouth College sammen med Espen Eckbo. Han er fremdeles professor ved det amerikanske eliteuniversitetet, og ble i fjor utnevnt til æresdoktor ved høyskolen i forbindelse med NHHs 75-årsjubileum.

- Kurset er basert på min og Espens forskning og undervisningserfaring fra Dartmouth. Der underviste vi MBA-studenter i mange av de samme tingene, og det er denne amerikanske undervisningsmodellen vi har som utgangspunkt når vi foreleser her i Norge, forteller Thorburn.

Intensivkurset er bygget opp slik at de to professorene veksler mellom teoretiske forelesninger og case-diskusjoner i plenum. Samtidig blir det satt av mye tid til gruppearbeid, slik at casene og teorien kan integreres.

Den amerikanske undervisningsmodellen krever mye av studentene. Det forventes at alle bidrar til en felles diskusjon under forelesningene, så studentene må bruke mye tid på å forberede seg.

- Dette er det eneste videreutdanningsprogrammet innenfor finans i Norge som underviser på den samme måten som toppskolene i USA, sier Eckbo.

- Det er et stort og voksende marked for disse kunnskapene i norsk næringsliv, og vi vurderer å tilby et liknende program til bedrifter internt, eventuelt som et samarbeid mellom NHH Executive og Dartmouth.

Professor Espen Eckbo, Corporate Finance (Foto: Eivind Senneset)
Professor Espen Eckbo foreleser om hvordan småaksjonærer kan sørge for at deres rettigheter blir ivaretatt av styrene i selskapene.

Vil forstå økonomene

Komposisjonen av studentgruppen er viktig, ifølge Thorburn og Eckbo. Studentene kommer fra et bredt spekter av bransjer, og alle har flere års arbeidserfaring med seg inn i klasserommet.

- Det er avgjørende at studentene vi tar inn, holder et høyt nivå. De kan ikke komme rett fra skolebenken, men må ha noen års erfaring, slik at de kan komme med relevante innspill når vi diskuterer casene, mener Eckbo.

De fleste er økonomer, men studier rekrutterer en del jurister også.

- Det er positivt med tanke på å gjøre case-diskusjonene lærerike, sier Eckbo.

I år er det tre jurister som deltar. Én av disse er Erik Aasland. Han studerte og jobbet i USA, blant annet på Wall Street, før han begynte i jobben hos advokatfirmaet Ræder i Oslo.

- Avkastningskrav og betaverdier er langt fra min arbeidshverdag. Men som advokat med oppkjøp og fusjoner som spesialfelt kommer det godt med å forstå hva økonomene egentlig snakker om, forteller han.

Aasland mener at økonomer og jurister ofte har veldig ulike tilnærminger til finansielle problemstillinger, og at det derfor er konstruktivt for ham å få mer kunnskap om økonomien bak kontraktene han jobber med.

- Å jobbe som advokat handler om å komme frem til de gode løsningene. Da hjelper det noen ganger å kunne tenke som en økonom, avslutter han.

Regneark, Corporate Finance (Foto: Eivind Senneset)
Studentene lærer avanserte metoder for å kalkulere kontantstrømmer som så skal verdsettes. Etter at teorien er gjennomgått, skal de selv anvende den på case fra virkeligheten.
Fordypningsstudium i Corporate Finance

• Fordypningsstudiet er et samarbeid mellom Norges Handelshøyskole og Norske finansanalytikers forening (NFF).

• Den primære målgruppen er personer som arbeider innenfor Corporate Finance i større selskaper, banker, meglerhus og konsulentselskaper, men studiet vil også være relevant for finansanalytikere, forvaltere, forretningsjurister og andre som er tilknyttet kapitalmarkedet.

• Det faglige innholdet er utviklet av professorene Karin Thorburn og Espen Eckbo med utgangspunkt i deres felles forskning og undervisning ved Dartmouth College i USA.

• Noen temaer: corporate governance, verdsettelse og kravsetting, oppkjøp/fusjoner, leveraged buyouts og private equity og finansiell restrukturering.

• Studiet har to samlinger: én casebasert samling på syv dager i august og én avsluttende samling på to dager med presentasjon og diskusjon av fagoppgaver i oktober.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive