Bjørn Basberg fyller 60 år

Bjørn L. Basberg (Arkivfoto: Hallvard Lyssand)

Professor Bjørn L. Basberg ved Institutt for samfunnsøkonomi fyller 60 år den 5. oktober. Dagen blir feiret med seminar i Aud. Finn Kydland kl. 12.15 og mottakelse på stupet kl. 14.15.

05.10.2012 - Red.


Bjørn Basberg er utdannet siviløkonom ved NHH, hvor han tok slutteksamen i 1976. Etter hovedfag i økonomisk historie, ble han i 1980 ansatt som stipendiat ved Institutt for Økonomisk historie, NHH. I desember 1985 forsvarte han sin doktorgradsavhandling om "Patenter og teknologisk endring i Norge 1840-1980" samme sted.

Bjørn Basberg er oppvokst i Sandefjord, og Vestfolds rolle som hvalfangstsentrum har sannsynligvis påvirket hans videre forskningsbane. På slutten av 1980-tallet tok han initiativ til å kartlegge arven etter hvalfangstindustrien i Antarktis. Fokus ble øya Syd Georgia, som ligger omtrent 140 mil sørøst for Falklandsøyene. Som leder av prosjektet "Hvalfangstminneregistrering på Syd Georgia" har han deltatt i en rekke norske Antarktis-ekspedisjoner, noe som har munnet ut i nærmere tretti artikler og bøker om hvalfangst generelt og Antarktis spesielt. Som et resultat av dette arbeidet ble han i 2011 tildelt en ærespris av New Bedford Whaling Museum for sine "fremragende bidrag" innen fagfeltet.

Forskningen til Bjørn Basberg har imidlertid ikke bare vært begrenset til patenter, hvalfangst og Antarktis. I 1993 kom boken "Nortraship. Alliert og konkurrent", en viktig del av fembindsverket om den norske handelsflåten under krigen. Hans interesse for friluftsliv er dessuten blitt gjenspeilet i artikler og bøker om Telemarkssvingen, fjellturer og klatring. Jubilanten er dessuten en dyktig tegner, som i tillegg til å illustrere fagbøker, hvert år selv tegner sine personlige, meget humoristiske julekort.

I 1992 ble Bjørn Basberg ansatt som førsteamanuensis ved Trondheim Økonomiske Høgskole. Han var i perioden 1997-2000 dekanus ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, hvor han i 2000 ble utnevnt til professor. I 2002 kom Bjørn Basberg "hjem" til NHH. Også her har han hatt viktige administrative verv. I perioden 2005-2009 var han medlem av styret ved NHH, hvor han fortsatt sitter som varamedlem. Bjørn Basberg var dessuten et naturlig valg som formann i bokkomitéen, da boken til NHHs 75-årsjubileum i 2011 skulle skrives.

Jubilanten er en skattet foreleser og forsker, med et stort internasjonalt nettverk. Han har hatt forskningsopphold ved ledende institusjoner som Massachusetts Institute of Technology, Brown University og University of Cambridge, i tillegg til en rekke andre universiteter i USA, Storbritannia og Sør-Afrika. Bjørn Basberg sitter også i styret i South Georgia Heritage Trust, en stor internasjonal stiftelse som har som mål å bevare flora, fauna og fortidsminner på Syd Georgia.

Venner og kolleger ved Norges Handelshøyskole gratulerer en god kollega, en populær foreleser og en fremragende og allsidig fagmann.

Program for seminaret til ære for Bjørn Basberg fredag 5. oktober 2012


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive