Flytter profitt for å spare skatt

Ragnhild Balsvik

Multinasjonale selskaper flytter profitt mellom land for å spare skatt, og dette kan i mange tilfeller være på kant med loven, ifølge Ragnhild Balsvik.

06.03.2012 - Knut André Karlstad


Førsteamanuensis Ragnhild Balsvik holdt åpningsforedraget da NHH-biblioteket åpnet en utstilling om skatteparadiser mandag. Temaet var hvordan de internasjonale selskapene tilpasser seg for å redusere skattekostnadene.

En av måtene virksomhetene innretter seg på er å legge mye av gjelden til datterselskaper i land med høye skattesatser. Da får man utnyttet fordelene med skattefradrag på gjeldsrenter, samtidig som man ved lavere profitt betaler mindre overskuddsskatt.

- Da snakker en gjerne om at selskapene er tynt kapitalisert. Det er en del land som har regler mot tynn kapitalisering, fortalte Balsvik.

Vitaminjuks

En annen metode er å jukse med internprisene når varer og tjenester flyttes fra et land til et annet i samme konsern.

- Dette er viktig fordi vi vet at en veldig stor andel av internasjonal handel skjer internt i internasjonale selskaper. Kanskje så mye som 60 prosent, ifølge førsteamanuensen.

- Men det er ikke lett å observere hva som ville vært riktig markedspris, sa hun.

Balsvik viste eksempler på hvordan et selskap importerte vitaminer fra Kina for $1868 pr. kilo, og eksporterte de samme vitaminene til Finland for $1,34 pr. kilo. Dette maksimerte profitten i lavskattelandet (Kina) og minimerte den i høyskattelandet (USA).

Ragnhild Balsvik
- Empiri tilsier at profitabiliteten i multinasjonale selskaper er lavere enn i nasjonale selskaper, sa Ragnhild Balsvik da hun åpnet utstillingen i biblioteket.
Foto: Knut André Karlstad

Også i Norge?

Skattetilpasning er big business, og gråsonene er store. Mye av forskningen og empirien kommer fra USA, som er det eneste landet hvor tolldeklarasjonene inneholder informasjon om varen er handel med relaterte bedrifter. Men det er indikasjoner på at samme praksis med internprising foregår også i Norge.

- Det er indikasjoner på at norske multinasjonale selskaper driver profittflytting på grunn av forskjeller i skattesatser. Møen/Tropina finner at internasjonale selskaper i Norge har omtrent 2,5 prosentpoeng lavere profitt enn norske selskaper, fortalte Balsvik.

Rett som det er går skattemyndighetene til sak mot disse selskapene. I 2010 brukte Skattedirektoratet i Norge 62 årsverk på å jobbe med dette.

Petter Ringstad
- Vi håper å trigge nysgjerrighet blant studentene her på NHH, sa Petter Ringstad i Tax Justice Network Norge.
Foto: Knut André Karlstad

Vil utfordre studentene

Det er Tax Justice Network Norge som står for selve utstillingen i biblioteket.

- Den tar for seg de europeiske skatteparadisene. Land som på en eller annen måte har lovgivning eller praksis som vi mener er problematisk i forhold til skatteunndragelser eller som driver hemmelighold. Utstillingen tar for seg noen av disse landene, sa Petter Ringstad i nettverket.

Han håper utstillingen vil trigge nysgjerrigheten til NHH-studentene.

- Vi er veldig fornøyd med å sette den opp her for vi ønsker særlig å utfordre studenter som skal inn i arbeidssituasjoner hvor disse problemstillingene kan være aktuelle.

Utstillingen varer frem til 26. mars.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive