Stifter forskningssenter i California

University of California (foto: Steve McConnell / UC Berkeley)

NHH er en av åtte norske institusjoner som er med å etablere The Peder Sather Center for Advanced Study ved Berkeley.

30.05.2012 - Knut André Karlstad


Avtalen som markerer oppstarten av senteret ble undertegnet av representanter fra alle institusjonene i Oslo fredag 25. mai.

- Dette er et ganske stort samarbeidsprosjekt mellom University of California, Berkeley og de åtte norske institusjonene. Her skal man finne på massevis av faglig samarbeid, og utgangspunktet er ganske bredt, forteller John Andersen, leder ved Internasjonalt kontor.

Senteret skal finansieres i syv år av de deltagende institusjonene, og totalrammen på prosjektet er vel 35 millioner norske kroner.

- Det er også initiativ på gang når det gjelder å få næringslivet med i dette prosjektet, kan Andersen røpe.

Carla Hesse og Jan I. Haaland
Dekan Carla Hesse fra Berkeley og NHH-rektor Jan I. Haaland signerer kontrakten i Oslo på fredag.
Foto: Martin Toft (Uniforum)

Tette bånd

NHH og Berkeley har lange og tette bånd, både når det gjelder forskning og studentutveksling. NHH-forskerne Jostein Lillestøl, Knut K. Aase og Tommy Stamland har alle sin PhD-grad derfra, og det har vært utstrakt forskerutveksling fra både Institutt for strategi og ledelse, foretaksøkonomi og samfunnsøkonomi til det amerikanske universitetet.

Neste år lanseres også programmet BESAP - Berkeley Economics Semester Abroad Program, som NHH er en del av.

- Her har vi inngått en avtale om et spesialprogram i samfunnsøkonomi. Dette er for masterstudenter som søker ekstra utfordringer, gjerne på veien mot en PhD-grad, sier Andersen.

Forskergruppen The Choice Lab har også tette bånd til Berkeley, og har allerede arrangert felleskonferanser med sine kolleger der.

Ukjent velgjører

Navnet på senteret kommer fra nordmannen og odølingen Peder Sæther, som utvandret til Amerika og slo seg opp som forretningsmann. I 1865 - tre år før universitetet ble etablert - donerte han de store landområdene som i dag utgjør campus.

Den norske forfatteren Karin Sveen ga i fjor ut en omfattende bok med tittelen Mannen i Montgomery Street om den tidligere lite kjente nordmannen, som nå får et eget forskningssenter oppkalt etter seg.

De norske deltagende institusjonene er Norges Handelshøyskole, Handelshøyskolen BI, NTNU, Universitetet i Agder, Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, Universitetet i Tromsø og Universitetet i Oslo, i tillegg til Forskningsrådet.

The Sather Gate
The Sather Gate er et av landemerkene på Campus i Berkeley.
Foto: Steve McConnell / UC Berkeley

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive