Onassis-pris til Arnljot Strømme Svendsen

Arnljot Strømme Svendsen

Tirsdag kveld ble det gjort offentlig at professor emeritus Arnljot Strømme Svendsen mottar Onassis-prisen 2012 for sitt virke innen maritim økonomisk forskning. - Dette er ikke bare en personlig pris, men en pris til de jeg arbeidet med i alle år på NHH, sier prisvinneren. In English

09.05.2012 - Knut André Karlstad


Strømme Svendsen deler shipping-prisen på 200.000 dollar med de to forskerne Ernst Frankel (Massachusetts Institute of Technology) og Richard Goss (Cardiff University). Den svært prestisjetunge prisen deles ut av Onassis Foundation i samarbeid med Cass Business School i London. Onassis-stiftelsen ble etablert ved Aristoteles Onassis' død i 1975, for å hedre minnet om hans sønn som hadde gått bort to år tidligere.

- Jeg er selvfølgelig overveldet og overrasket, og først og fremst takknemlig. Det er en anerkjennelse til NHH som forskningsinstitusjon for maritim økonomi, og en understrekning av at den maritime forskningen i Norge også gjør seg bemerket i resten av verden, sier Arnljot Strømme Svendsen, som begynte sin akademiske karriere på NHH i 1948.

- Dette er veldig hyggelig for Arnljot Strømme Svendsen og for NHH. Det er en vel fortjent anerkjennelse for hans lange virke og betydningen av hans forskning innen skipsfartsøkonomi nasjonalt og internasjonalt, sier NHH-rektor Jan I. Haaland.

Instituttbygger

Gjennom en lang karriere ved Norges Handelshøyskole var prisvinneren med på å bygge opp et sterkt norsk forskningsmiljø innen skipsfart. Skipsfartsøkonomisk institutt ble etablert i 1958, og Strømme Svendsen ledet dette frem til 1991.

- NHH var det første stedet i Norden som fikk sitt eget skipsfartsøkonomiske institutt, og det har vært et sted for nokså bredt anlagt maritim forskning. Men da jeg startet, omkring 1950, var jeg nokså alene, forteller han, og trekker linjer tilbake til NHHs andre rektor Eilif W. Paulson, som hadde forsket på rederinæringen, og frem til dagens generasjon forskere innen shipping, sjøfartshistorie og fiskeriøkonomi.

Valgt av Nobelprisvinnere

Onassis-prisen deles i år ut innen tre kategorier - finans, internasjonal handel og shipping.

12. september foretar The Lord Mayor of London, Alderman David Wootton, den formelle utdelingen, og vinnerne vil gi hver sin forelesning på Cass Business School samme dag.

- Det gleder jeg meg til. Dette er jo en pris som er knyttet til en av de største personer innen internasjonal skipsfart, sier Strømme Svendsen.

Juryen som har plukket ut prisvinnerne er sammensatt av en rekke anerkjente forskere, inkludert Nobelprisvinnerne Robert Merton og Myron Scholes. Onassis-prisen er ment å hedre akademiske prestasjoner som tidligere ikke har hatt en globalt anerkjent utmerkelse, og stiftelsen ønsker at prisen skal oppnå samme status som Nobelprisen i økonomi.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive