Carl Julius Norstrøm 1936-2012

Carl Julius Norstrøm (Foto: Hanne Fyrde Nilsen)

Professor emeritus Carl Julius Norstrøm døde 15. juni etter et kort sykeleie. Hans bortgang markerer slutten på mange års virke ved Norges Handelshøyskole, der han utmerket seg både som forsker, lærer og administrator.

19.06.2012 - Red.


Norstrøm var født i Steinkjer i 1936. Han tok examen artium i Trondheim i 1955 og siviløkonomeksamen ved Norges Handelshøyskole i 1961. Etter noen år da han var tilknyttet det daværende Norges Teknisk-naturvitenskapelige forskningsråd, kom han tilbake til NHH som stipendiat. Hans stipendiattid falt sammen med en sterk ekspansjonsperiode for høyskolen både når det gjaldt undervisning og forskning, og Norstrøm gav viktige bidrag på begge områder. Hans undervisning dekket et vidt felt, og mange studenter har tilegnet seg grunnleggende kunnskaper i den mer analytiske delen av bedriftsøkonomien fra hans forelesninger. Han tok doktorgraden i 1975 på en avhandling om matematiske modeller for kapitalbudsjettering, og hans arbeider om investeringsanalyse ble publisert i ledende internasjonale tidsskrifter. Han ble utnevnt til professor i bedriftsøkonomi i 1985.

Norstrøm hørte fra starten av sin karriere til den moderne matematisk orienterte skole av bedriftsøkonomer. Det var imidlertid typisk for hans brede perspektiv og faglige raushet at han så sin egen innsats ikke som en motsetning til tidligere bedriftsøkonomers faglige tilnærming men som en naturlig fortsettelse av deres bidrag. I denne ånd skrev han en rekke artikler om fortidens bedriftsøkonomer og om undervisning og forskning ved NHH i institusjonens første år. I 2009 utgav han boken Bedriftsøkonomiens historie: Glimt og portretter, som spenner fra antikken til 1970-årene. Hans vide interessefelt viste seg også ved at han i løpet av sin karriere var tilknyttet hele tre av høyskolens institutter. I de senere år var det Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap som kunne dra nytte av hans arbeidskraft.

Norstrøm hadde også en rekke administrative verv ved NHH, først og fremst som rektor i perioden 1996-98, etter han hadde vært prorektor 1993-95. Som rektor var det kanskje høyskolens internasjonale rolle som lå hans hjerte nærmest. Allerede før sin rektortid var han en viktig deltaker i arbeidet med å bygge opp handelshøyskolestudier i Polen og Litauen, og senere var han sterkt engasjert i CEMS, nettverket av ledende europeiske handelshøyskoler som NHH var blitt medlem av i 1992. Han hadde spesielt tette bånd til det tyske fagmiljøet og ble i 1996 utnevnt til æresdoktor ved universitetet i Kiel. I 1997 ble han kommandør av Den islandske Falkeorden.

Carl Julius Norstrøm vil bli sterkt savnet både som fagperson og en nær og god kollega og venn for mange i NHH-miljøet. Våre tanker går til hans kone Kari og deres døtre og barnebarn.

Venner og kolleger ved Norges Handelshøyskole

Norstrøm bisettes fra Vestre gravlund, gamle kapell, Oslo, fredag 22. juni kl. 13:00.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive