Lanserer nytt masterstipend

NHH

NHH har nylig innledet et samarbeid med Skatteetaten. Målet er å øke interessen for forskning rundt skattespørsmål, og både veiledere og studenter er ønsket til prosjektet.

07.02.2012 - Knut André Karlstad


Jarle Møen (Arkivfoto)
Jarle Møen.

- Skatteforskning har jo tradisjonelt vært et stort felt på NHH. Men både NHH og andre læresteder har opplevd at interessen for disse områdene har falt. Behovet for denne typen forskning har imidlertid økt,
sier professor Jarle Møen ved Institutt for foretaksøkonomi.

Dette synet støttes av skattemyndighetene.

Tradisjonelt har skatteforskningen først og fremst sett på samfunnsøkonomiske virkninger, og i mindre grad tatt for seg temaer som skatteunndragelser og hva som påvirker skatteyteres etterleving av lover og regler.

Dette er bakgrunnen for at Skatteetaten nå har gått sammen med NHH om å etablere et forprosjekt som skal undersøke om det er grunnlag for en langsiktig, bred satsning på skatteforskning.

- Vi ser at det er behov for mer kunnskap om temaer som etterlevelse, utenlandsformuer, svart økonomi og skatteplanlegging i multinasjonale selskaper. Ideen er å få til et felles løft for å øke og synliggjøre aktiviteten i skatteforskningen, sier Jarle Møen.


Utlyser stipend

Guttorm Schjelderup (Arkivfoto: Kristian Helgesen)
Guttorm Schjelderup.

Som et ledd i satsningen er det nå utlyst et nytt masterstipend for NHH-studenter som ønsker å skrive om problemstillinger knyttet til bedrifts- og personbeskatning.

Stipendet er på kr 20.000 eller kr 30.000, avhengig av om det er en eller to forfattere, og det er åpent for studenter ved alle profiler i masterstudiet.

Det er ønskelig at potensielle veiledere i ulike fagmiljøer spiller inn temaer som kan egne seg for utredninger på feltet.

- Skatteetaten har ulike databaser med stort forskningspotensial og de ønsker å legge til rette for mer forskning, forteller Møen. Blant annet tilbys støtte fra etatens eget analysemiljø og muligheten for kontorplass ved skattekontorene dersom studenter eller forskere skulle ønske det.

Fristen for å søke stipend i vårsemesteret er 15. februar.

Det er professor Guttorm Schjelderup som leder forprosjektet, og målet er å samle bred kompetanse på tvers av fagmiljøene ved høyskolen.

Blant annet er forskerne fra eksperimentgruppen i adferdsøkonomi aktivt med i forprosjektet og Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap har også engasjert seg sterkt.

SNF-direktør Per Heum er med i styringsgruppen, sammen med direktør Sven Rune Greni i Skattedirektoratet og regiondirektør Karl Husabø i Skatt vest.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive