FIBE feirer 30 år

Fibe 2013

Torsdag 10. og fredag 11. januar 2013 går FIBE (Fagkonferanse i bedriftsøkonomiske emner) av stabelen på NHH. I forbindelse med 30-årsjubileet er tittelen på årets konferanse FIBE 30 years: Taking Stock - Moving Forward.

07.12.2012 - Ingrid Hågård Bakke


- Tanken bak temaet Taking Stock - Moving Forward er at det er tid for å ta et tilbakeblikk og samtidig tenke fremover. Hva har man oppnådd til nå, og hva kommer til å skje med økonomifaget i fremtiden? Både innenfor forskning og utdanning av økonomer er dette interessante spørsmål, sier professor Sigurd V. Troye, leder i FIBE-komiteen.

Temaet er valgt i forbindelse med FIBEs 30-årsjubileum.

- Ved jubileer gjør man opp status ved å se tilbake på tiden som har gått, samtidig som man retter blikket fremover. På den måten blir årets tema nokså generelt, og konferansen gir rom for diskusjon av et bredt spekter av emner, utdyper Troye.

Elster som hovedtaler

Årets hovedtaler er professor Jon Elster, en av Norges fremste og internasjonalt mest anerkjente filosofer og samfunnsforskere.

Elster er utdannet i Paris og Oslo og innehar prestisjetunge posisjoner ved ledende læresteder verden over, blant annet Columbia University i New York og Collège de France i Paris. Elster har et bredt faglig nedslagsfelt og leses av alt fra økonomer, politiske teoretikere og historikere til filosofer og psykologer.

Han er kanskje mest kjent for sine arbeider innenfor økonomisk rasjonalitet og rasjonelle valg og for sin kritikk av etablerte teorier på dette feltet.

Elsters foredrag under FIBE bærer tittelen Excessive ambitions in social science and political theory.

- Vi er veldig glade for å få Elster som foredragsholder på årets jubileumskonferanse. Hans bakgrunn står godt til arrangementets tema. Elster både kan og mener mye om tiårene vi har lagt bak oss, og antyder også hva han mener er veien å gå fremover. Elster gir sterke og kanskje noe kontroversiellekarakteristikker av økonomisk forskning og hvilke fundamenter den bygger på, fortsetter Troye.

Pedagogikk, innovasjon og entreprenørskap

I tillegg til Elsters hovedinnlegg inkluderer FIBE 2013 den årlige Agnar Sandmo-forelesningen, i år ved professor Lans Bovenberg (Tilburg University og Netspar).

Det blir også sesjoner med tre inviterte foredragsholdere, professor Carl Henrik Gørbitz (UiB), professor Nicolai Foss (CBS/NHH) og professor Hans K. Hvide (UiB), som vil snakke om henholdsvis pedagogikk, innovasjon og entreprenørskap.

I forkant av FIBE blir det dessuten arrangert et doktorgradskollokvium ledet av Einar Breivik (NHH).

FIBEs viktige rolle

FIBE har siden 1984 etablert seg som et av de viktigste nasjonale møtestedene for lærere og forskere i bedriftsøkonomiske fag. Konferansen legger til rette for at forskere, og da særlig yngre forskere, skal få mulighet til å presentere og diskutere sine arbeider.

- FIBE spiller i hovedsak to viktige roller i bedriftsøkonomisk forskning. For det første kan forskere bruke konferansen som diskusjonsarena og et første trinn mot publikasjon av forskningen sin. På den måten er FIBE er verktøy for forskning som fortsatt er på et tidlig stadium, sier Troye.

- For det andre er konferansen et forum der det norske fagmiljøet blir informert om ny forskning ved at allerede publiserte eller antatte arbeider blir presentert. FIBE bidrar dermed til to parallelle prosesser. Den hjelper frem forskning under arbeid, og den holder fagmiljøet oppdatert, fortsetter han.

- I tillegg er FIBE en nettverksmulighet og en sosial arena hvor folk diskuterer fag, pleier gamle bekjentskaper og får nye kontakter. Konferansen har i de senere år hatt opp mot 120-130 deltakere, og folk gleder seg allerede til jubileumskonferanse på nyåret, konkluderer Fibekomitélederen.

Finn mer informasjon og fullt program på FIBEs nettsider

Påmeldingsfrist: 12. desember 2012.

Saken er hentet fra kommende nummer av NHH Bulletin.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive