CEMS-samling i St. Gallen

NHH-gruppe, CEMS Annual Events, St. Gallen 2012 (Foto: CEMS)

Den 24. utgaven av CEMS Annual Events ble arrangert i St. Gallen i Sveits i månedsskiftet november-desember. Blant deltakerne var også en delegasjon fra NHH.

14.12.2012 - Tekst: John Andersen/Tor Aase Johannessen Foto: CEMS


CEMS Annual Events er et storarrangement som samler en rekke ledere fra medlemsskolene, representanter fra ulike samarbeidspartnere og ikke minst en stor mengde studenter.

I rektor Jan I. Haalands fravær var det i år prorektor Gunnar E. Christensen som representerte NHH og ledet høyskolens delegasjon.

Sveitsisk toppinstitusjon

Arrangøransvaret for de ulike begivenhetene knyttet til CEMS Annual Events veksler mellom medlemsinstitusjonene.

Mens arrangementene i fjor ble holdt i Lisboa i norsk sommervær, akkompagnert av palmesus, var årets seremoni lagt til et vinterlig St. Gallen i Sveits.

Denne småbyen har sitt navn etter den irske munken Gallus, som måtte flykte fra forfølgelse i sitt hjemland. Her ligger én av verdens mest anerkjente handelshøyskoler.

Handelshøyskolen, som nå er en del av universitetet, har beholdt sin tradisjonelt høye plassering på Financial Times rangering av verdens handelshøyskoler.

Totalt var det over 1500 deltakere på arrangementene som strakk seg over tre dager. CEMS-teamet i St. Gallen var dyktig og stolt arrangør av begivenhetene.

CEMS Annula Events, St. Gallen 2012 (Foto: CEMS)
Antall graduander øker år for år, og reflekterer tilgangen på nye medlemsinstitusjoner. Her er et gruppebilde av kandidatene.

24 fra NHH

Blant de mange arrangementene under Annual Events er blant annet en høytidelig avslutningsseremoni for studenter som har fullført graden CEMS MIM (CEMS Master in International Management).

Det totale antall kandidater som ble uteksaminert med graden CEMS MIM i 2012 var 787.

24 av kandidatene kommer fra NHH.

NHH-gruppe, CEMS Annual Events, St Gallen 2012 (Foto: CEMS)
I alt 24 NHH-studenter ble uteksaminert, men bare 11 hadde anledning til å være tilstede.
Rektorer CEMS Annual Events, St. Gallen (Foto: CEMS)
Et spesielt høytidelig og fargerikt innslag under Annual Events er alle rektorene fra de ulike institusjonene, kledd i sine tradisjonelle antrekk. Noen av antrekkene ser ut til å være klippet ut av et maleri av kjente europeiske malere fra gamle dager, mens andre er mer tidstypisk antrukket. Eugenie Bieto fra ESADE i Barcelona var en fargerik representant for rektorene.

Utvidelse av CEMS-alliansen

CEMS er i vekst på flere områder. Under arrangementet i St. Gallen ble Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) og Indian Institute of Management Calcutta (IIM Calcutta) ble tatt opp som nye medlemmer.

Dermed er det nå 28 akademiske medlemmer i CEMS-alliansen.

Se fullstendig oversikt over de akademiske medlemmene i CEMS

To nye næringslivspartnere ble også tatt imot; Fung Management Ltd. og Kerry Group.

Statoil og Statkraft er med som bedriftsmedlemmer fra Norge.

Se fullstendig oversikt over bedriftsmedlemmer i CEMS

Symposium om «Responsible Leadership»

Samfunnsansvar er et stadig viktigere tema for CEMS, og alliansen består også av såkalte Social Partners, nærmere bestemt CARE International, Fairtrade, Transparency International og United Nations Alliance of Civilizations.

I St. Gallen ble det arrangert et symposium med tittelen «Responsible Leadership» med deltakelse av faglig ledelse ved CEMS-institusjonene, næringslivspartnere og internasjonal presse.

En av deltakerne i panelet - Gary Steel fra ABB Group kom med følgende uttalelse om CEMS:

- Vi i ABB har et bredt syn på samfunnsansvar. For oss handler det om å sette høye standarder innen alt fra miljø til etikk og menneskerettigheter til fordel for alle involverte. CEMS gjør en fremragende jobb med å få fremtidige ledere til å se det store bildet når det gjelder selskapers rolle i samfunnet og å reflektere over betydningen av etisk fremferd, respekt og ansvarlighet. Dette arbeidet er uhyre viktig i vår verden av raske endringer og høye prestasjonskrav.

Stort utbytte

NHHs utsendte medarbeidere hadde samtaler med noen av årets CEMS-kandidater fra NHH.

Sigrun Tjønn var en av disse. Hun hadde sitt studieopphold i St. Petersburg i Russland og sitt internship ved den norske ambassaden i Moskva. Hennes fremmedspråk er engelsk og russisk. Hun jobber nå som produktsjef i Mills og tar videreutdanning i Brand Management ved NHH.

- Jeg har hatt meget stort utbytte av CEMS-programmet», sa hun, og vektla det internasjonale studentmiljøet under hele studieperioden.

- Hele CEMS-programmet er en meget solid forberedelse til et spennende yrkesliv.

Bjørnar Sletvåg ble også uteksaminert i St. Gallen. Han hadde sitt utvekslingsopphold ved London School of Economics og gjennomførte et tre måneders internship i Tokyo.

- CEMS-programmet og studieoppholdet ved LSE har gitt meg annen tilnærming til læring. Praksisperioden i Tokyo var svært spennende og en god introduksjon til japansk væremåte og livsstil. Samtidig følte jeg meg ydmyk og fikk et respektfullt forhold til japanske verdier, sier Bjørnar, som har engelsk, japansk og spansk som språkfag.

Han har siden august jobbet i Norges Bank med fokus på internasjonal makroøkonomi og geografiske områder som Japan og Kina.

CEMS-utdanningen kommer meget godt til anvendelse i jobben», understreker både Sigrun og Bjørnar.

De påpeker videre at CEMS-studenter må vi gi seg selv ved deltakelse i flere seminarer, bedriftsprosjekter og aktiv medvirkning i gruppediskusjoner.

Flere av NHHs CEMS-kandidater har utenlandsk bakgrunn og kombinerer CEMS med en av NHHs engelskspråklige masterprofiler.

Nettverksbygging

En av NHHs nye CEMS-kandidater - Svetlana Jefimova - kommer opprinnelig fra Riga i Latvia.

Hun har en bachelorgrad fra Stockholm School of Economics i Riga og har vært på utveksling ved Ege University i Tyrkia.

Etter et år med frivillig arbeid for European Volunteering Service (EVS) i Luxembourg, begynte hun ved NHH og valgte ENE profilen. Hun jobber nå for Statoil.

- CEMS gir tilgang til det mest verdifulle i businessverdnen - et fantastisk nettverk blant både studenter, ledende handelshøyskoler og internasjonale selskaper, sier hun.

CEMS Alumni nettverk

Alle de nye kandidatene blir nå innlemmet i et felles alumninettverk i CEMS.

Dette nettverket består nå av over 7000 kandidater.

Kandidatene er etablert i 75 land og representerer 78 ulike nasjonaliteter.

CEMS Auunal Events, underhaldning. (Foto: CEMS)
Ingen arrangementer i Sveits er fullkommen uten et innslag av "Jodeln und singen."

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive