Ny professor i skipsfartsøkonomi

Roar Os Ådland (Foto: Hallvard Lyssand)

Roar Ådland er ansatt som professor i skipsfartsøkonomi ved NHH. Stillingen er finansiert med en donasjon fra Bergens Rederiforening.

21.08.2012 - Hallvard Lyssand


Roar Ådland hadde sin første arbeidsdag som professor ved Institutt for samfunnsøkonomi mandag. Men 39-åringen fra Fusa har allerede fartstid fra høyskolen.

Etter å ha utdannet seg til sivilingeniør i marin teknikk ved NTNU, tok han Høyere avdelings studium (HAS) ved NHH. Han tok doktorgrad i Ocean Systems Management ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i 2003.

Parallelt med en karriere som analytiker og porteføljeforvalter i skipsmeglerfirmaet Clarkson PLC i London, har han forsket og publisert innen skipsfartsøkonomi, undervist ved blant annet NHH og Copenhagen Business School (CBS) og vært tilknyttet Hong Kong Polytechnic University.

- Det har vært meget interessant å jobbe mot det internasjonale shipping- og finansmiljøet i London over mange år. Jeg var heldig og fikk forvalte fraktderivater og jobbe i hedgefond gjennom det som nok har vært en av de mest ekstreme og volatile periodene for internasjonal skipsfart noensinne, særlig for tørrlast og tankmarkedene, sier Ådland.

- Imidlertid fikk jeg sjelden bruk for den faglige dybden som jeg hadde tilegnet meg som akademiker og man savner etter en stund det å ha tid til litt ordentlig "hjernetrim" og forske på det man ser er uløste problemer på fagfeltet.

- Når så NHH utlyste gaveprofessoratet i skipsfartsøkonomi i samarbeid med Bergens Rederiforening, noe som nok kun skjer en gang hver generasjon, så var det en unik mulighet til å returnere til akademia i en stilling og ved en institusjon som kan bety mye for kunnskapsnivået og rammebetingelsene for næringen, fortsetter han.

- Jeg har også mange gode minner både som student og stipendiat ved NHH, og har svært mye å takke NHH og Institutt for samfunnsøkonomi for, kanskje særlig professor Victor D. Norman som i sin tid godkjente at jeg kunne benytte stipendiatstillingen min til å ta doktorgraden ved MIT. Jeg er derfor svært glad for nå å ha fått muligheten til å gi noen tilbake til skolen og Rederiforbundet. Jeg håper også at nye studenter med interesse for shipping skal kunne dra nytte av min bakgrunn fra bransjen og forhåpentligvis et styrket og utvidet kurstilbud på fagområdet over tid, sier Ådland.

- Hvilke forskningsplaner har du?

- Jeg har alltid vært interessert i problemstillinger og forskning rundt opsjonalitet i skipsfart, det være seg realopsjoner som opplag, venting og nyinvestering eller av en mer finansiell natur, som opsjoner for forlengelse av fraktkontrakter eller rene fraktopsjoner i FFA-markedet (Forward Freight Agreement). Det er fremdeles mye ugjort både på dette området og hva gjelder vår fundamentale forståelse av hvordan de enorme svingningene i fraktratene faktisk oppstår, avslutter Ådland.

Professoratet i skipsfartsøkonomi er finansiert med fem mill. kroner over fem år fra Bergens rederiforening. Donasjonen utløser dessuten gaveforsterkningsmidler på kr 1,25 mill. kroner fra staten.

Samarbeidet er en del av storsatsingen The Maritime Knowledge Hub i regi av blant andre Norges Rederiforbund.

Roar Os Ådland (Foto: Hallvard Lyssand)
Roar Os Ådland er ansatt i gaveprofessoratet i skipsfartsøkonomi fra Bergens Rederiforening.

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive